bács-kiskun

2021.10.29. 18:09

Vasárnapra virradóan egy órával többet alhatunk: kezdődik a téli időszámítás

A téli időszámítás Magyarországon minden év októberének utolsó vasárnapján, azaz 2021-ben október 31-én kezdődik. Ezen a napon hajnali 3 órakor 2 órára állítjuk át az órákat.

baon.hu

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Shutterstock

Az óraátállítás több mint százéves hagyományának köszönhetően ezen az éjszakán egy órával többet alhatunk, ám közben egyre később világosodik, és hamarabb sötétedik.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy melyik az „igazi” időszámítás, a téli vagy a nyári. Eláruljuk: a téli. A nyári időszámítást eredetileg energiaspórolási szándékkal vezették be, ám hatását mára egyre többen vitatják. Ami bizonyos, hogy az óraátállítás tavasszal és ősszel is jelentős hatást gyakorol az emberi szervezetre: felborul a bioritmusunk, figyelmetlenebbek, fáradékonyabbak, ingerlékenyebbek lehetünk. A statisztikák szerint az óraátállítást követő napokban megnő a balesetek száma is.

Az óraátállítás szükségességének kérdése az Európai Unióban is napirenden van. Úgy tudni, Magyarország a nyári időszámítás bevezetését támogatja. Addig is, amíg végleges döntés nem születik a kérdésben, ne feledjük el átállítani az analóg óráinkat! Az okosórák, telefonok, számítógépek maguk végzik el a korrekciót.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában