érsekcsanád

2021.10.19. 10:27

Útbaigazították az eltévedt búbos vöcsököt

Érsekcsanádról riasztották a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédőit, hogy a település egyik utcájában furcsa kinézetű, esetlen madarat találtak. Szerencsére csak egy kis útbaigazításra volt szükség.

Bajáki Zsanett

Fotó: Tóth Tímea

Érsekcsanádról értesítették hétfőn a Természetvédelmi Őrszolgálatot, hogy a Szőlő utcában egy furcsa kinézetű, esetlen madarat találtak az úton. A leírás alapján a természetvédelmi őr már sejtette, hogy egy búbos vöcsökkel lesz dolga, ami be is igazolódott.

A feltehetően vonulásban lévő madár a reggeli ködben eltévedhetett, és az utca sötét, nedvességtől csillogó aszfaltját víznek vélhette és leszállt rá.

Így mindjárt is bajba is került, mivel a vöcsök csak vízről tud felszállni, szárazföldről nem.

Fotó: Tóth Tímea

A helyszínre érkező természetőrök befogás után megállapították hogy a madár egészséges, nincs sérülése, csak útbaigazításra van szüksége.

Baján, a Dunánál szabadon is engedték, ahol gyorsan rendbe szedte a tollait és tovaúszott.

A búbos vöcsök a legnagyobb hazai vöcsökfajunk, a fején található, jellegzetes dísztollairól könnyen felismerhető. Rövidtávú vonuló, a telet rendszerint Dél-Európában tölti, de néhány példány nálunk telel át a be nem fagyó vizeken.

Fotó: Tóth Tímea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában