változás

2021.10.11. 11:25

Új igazgatója lesz a beolvadt Kalocsai Művelődési Központnak

Lezárult a Kalocsai Művelő­dési Központ beolvadása, az összevont intézmény a Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft. (KIK) égisze alá került, a közművelődéssel foglalkozó egységnek új igazgatója lesz.

Gábor János

Zsikó Zoltán, a KIK ügyvezetője és Csikós Marianna könyvtárigazgató a sajtótájékoztatón

Fotó: Gábor János

Október 1-jei hatállyal nem különálló intézményként működik tovább a Kalocsai Művelődési Központ, illetve az alá tartozó Tomori Pál Városi Könyvtár és a Kalocsa Televízió. Előbbiek vezetését és dolgozói állományát a KIK, míg az önkormányzati tulajdonú médiumot a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft. (KVK) vette át – derült ki a KIK tárgyalótermében tartott múlt heti sajtótájékoztatón. Zsikó Zoltán ügyvezető és Csikós Marianna könyvtárigazgató vázolta a további működés lehetőségeit, valamint elismerték, hogy az intézményi kollektívák létszámához képest érezhető lemorzsolódás.

Zsikó Zoltán hangsúlyozta: meggyőződése, hogy a hozzájuk került munkatársaknak hátránya nem, legfeljebb csak előnye származik abból, hogy gazdasági társaság alkalmazottai lettek. Kifejtette: az átalakulással az eddigi turisztikai, városfejlesztési és kommunikációs feladatok mellé a közművelődési, illetve könyvtárral kapcsolatos teendők is hozzájuk tartoznak. Ehhez szerinte lendületes rajtot ad az Emberi Erőforrások Minisztériumától frissen érkezett kétmillió forint, amit könyvtári szolgáltatások fejlesztésére költenek.

A támogatásról Csikós Marianna elárulta: kötött felhasználású összegről van szó, amit az eMagyarország Programhoz csatlakozott intézményként informatikai bővítésre fognak fordítani. A gyermek- és felnőttrészleg három-három asztali számítógéppel gazdagodik, amit azért éreznek indokoltnak, mert a városban még mindig sok számítástechnikai eszközt nélkülöző család él. A munkatársaik gyakran találkoznak olyan látogatókkal is, akik ügyfélkapus ügyintézéshez, Erzsébet-programba történő jelentkezéshez vagy csak fénymásoláshoz, szkenneléshez, e-mail-küldéshez kérnek segítséget.

Zsikó Zoltán, a KIK ügyvezetője és Csikós Marianna könyvtárigazgató a sajtótájékoztatón
Fotó: Gábor János

A KIK ügyvezetője az átvett kollektíva létszámát firtató kérdésünkre elmondta: akik a beolvadás idején alkalmazásban álltak, azokat átvették, egyben garanciát vállaltak arra, hogy legalább az eddigi fizetésükért dolgozhatnak tovább, de vezető beosztású alkalmazottak esetében szóba került a bérfejlesztés lehetősége is. Hozzátette: akadtak olyanok, akik az átszervezés hallatán még intézményi keretek között felmondtak, de a pontos számukról sem ő, sem a könyvtárigazgató nem tudott tájékoztatást adni. Kiemelték: elsősorban lejárt munkaszerződéssel rendelkező, vagy lezárult projektekben foglalkoztatott személyek távozására került sor. A Kalocsa Televízió állományának változásairól nem nyilatkoztak, lévén az nem a KIK, hanem a KVK kötelékébe tartozik, szintén október 1-je óta.

Arról is érdeklődtünk, hogy a KIK-hez vándorolt intézményi egységeknek megmaradnak-e a mostani igazgatói, illetve lesznek-e új kinevezések. Zsikó Zoltán elmondta: a közművelődésnek a korábbi vezetője távozása óta nem volt önálló vezetője, így ideiglenesen ezeket a feladatokat is Csikós Marianna látta el. Tervben van ugyanakkor, hogy a művelődési központ élére új vezetőt helyeznek, de ennek a személynek a nevét később fogják ismertetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában