előadás

2021.10.15. 18:11

Tóth Ákos gazdag életútját ismerhették meg az érdeklődők Félegyházán

Az elmúlt napokban a korábbi úszószövetségi kapitány volt a vendége a Félegyházáról indultak sorozatnak.

Vajda Piroska

Tóth Ákos felelevenítette félegyházi diákéveit is

Fotó: Vajda Piroska

Dr. Tóth Ákos, a Testnevelési Egyetem címzetes egyetemi tanára, korábbi úszószövetségi kapitány volt a vendége a legutóbbi, Félegyházáról indultak helytörténeti beszélgetéssorozatnak. A rendezvényt három éve azzal a céllal indította el a Petőfi Sándor Városi Könyvtár, hogy hazahívja és bemutassa a tudomány és a művészet területén jelentős eredményt elért személyiségeket. A vendégekkel minden alkalommal az esemény ötletgazdája, dr. Tarjányi József beszélget.

Tóth Ákos bár hosszú évek óta nem él Félegyházán, de mindig félegyházinak vallja magát. Nagy öröm számára, hogy munkásságát nemrég a helyi értéktárba is felvették. Arról is beszámolt, hogy a könyvtári beszélgetés előtt részt vett a 60. érettségi találkozójukon a Móra Ferenc Gimnáziumban.

Tóth Ákos felelevenítette félegyházi diákéveit is
Fotó: Vajda Piroska

A Tóth Ákossal folytatott beszélgetés során felelevenítették a félegyházi, a pannonhalmi és a Testnevelési Főiskolán töltött diákéveket. Pályáját a félegyházi PG-ben kezdte testnevelőként, onnan hívták tanársegédnek a Testnevelési Egyetemre, ahol – bejárva a ranglétrát – az úszás és vízi sportok tanszék vezetője lett. 1987-ben egyetemi doktori fokozatot szerzett. 1977 és 1984 között a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya volt. 1996-ban szerezte kandidátusi címét, évtizedekig tagja volt a Magyar Úszó Szövetség elnökségének, a Mesteredző Kollégiumnak és az Európai Úszó Szövetség Úszó Technikai Bizottságának.

Edzősködött Kuvaitban, Dél-Koreában és Görögországban is. Számos egyetemi jegyzetet és tankönyvet írt, ugyanakkor 16 videófilmet készített, amelyeket ma is használnak a testnevelőtanár- és edzőképzésben. Harminc országos úszóedzői konferenciát rendezett és mindegyiken előadott. Dr. Tóth Ákos, aki számos kitüntetés és díj tulajdonosa, egyik legfontosabb célkitűzésének tartja, hogy minden magyar gyermek tanuljon meg úszni. Ennek érdekében indították el az Úszó Nemzet Programot a Magyar Úszó Szövetség szervezésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában