jótékonyság

2021.10.11. 12:13

Több millió forint érkezett a kalocsai állatvédőkhöz

Sokan ajánlották a személyi jövedelemadójuk egy százalékát a kalocsai alapítványnak. A befolyt összeget a működési költségekre fordítják, de sokat tesznek félre az évek óta fenntartott ivartalanítási programjukra is.

Gábor János

Nagyon örül a menhely a támogatásoknak

Forrás: archív-felvétel

Fotó: Gábor János

Közel ötmillió forintot kapott a személyi jövedelemadók egy százalékából a kalocsai kutyamenhelyet üzemeltető Összefogás az Állatokért Közhasznú Alapítvány. Ennél valamelyest magasabb támogatáshoz szoktak jutni, viszont a koronavírus-járvány okozta gazdasági zűrzavar miatt számítottak arra, hogy ebben az évben némi visszaesés biztosan lesz. A befolyt pénz legnagyobb részét működési költségekre fordítják, de sokat tesznek félre az évek óta fenntartott ivartalanítási programjukra is.

– Idén 4.869.773 forint érkezett az adók egy százalékából, míg 2020-ban 5,2 millió forint feletti összeget kaptunk. Azt gondolom, hogy a pandémia miatt lett alacsonyabb a bevétel, hiszen sokan veszíthették el az állásukat – vélekedett Békési Marianna kuratóriumvezető, hangsúlyozva: ettől függetlenül köszönik mindenkinek, aki gondolt rájuk.

– Nagyon örülünk a támogatásnak, és szokásunkhoz híven a négymillió forint feletti részt át is tettük az ivartalanítási alapunkba – számolt be.

Az alapítvány idestova négy éve különít el nagyobb keretet arra a célra, hogy a Kalocsai járásban élő állattulajdonosokat segítse az ivartalanító műtétek árának csökkentésével, vagy egyes esetekben teljes átvállalásával.

A programmal azt szeretnék elérni, hogy hosszú távon minimalizálják a nem kívánt szaporulatokat és az ezzel járó egészségügyi problémákat, ami nagy terhet venne le a folyamatosan telt házas telepről.

– A frissen érkezett normatíva további részét a működési költségeikbe forgatják – mondta Békési Marianna, megjegyezve: a többtucatnyi kennelt fenntartó menhely éves büdzséjének mintegy tizedét tudják ilyen módon biztosítani. A kuratóriumi elnök beszámolója szerint évente több mint 40 millió forintba kerül a kutyamenhely üzemeltetése, ezért az egy százalékokon felül további nagy összegek mozgósítására, illetve tápgyűjtő akciókra is nagy szükség van.

Az anyagi támogatás most azért lenne fontos, mert a meglévő kétfős személyzetük már nem bírta a heti hétnapos munkát, így fel kellett venniük egy további munkatársat. A szimpatizánsoktól azt kérik, állítsanak be akár csak egy néhány ezer forintos rendszeres átutalást, hogy fedezni tudják az új kolléga bérét.

Nagyon örül a menhely a támogatásoknak
Fotó: Gábor János / archív-felvétel

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában