rendhagyó

2021.10.05. 06:55

Szentmisén adták át az idei elismeréseket Csólyospáloson

Szeptember utolsó napján, a katolikus templomban tartott szentmise keretében adták át a községi elismeréseket Csólyospáloson. A szertartáson közreműködött a Tamburás Együttes és az 1809. sz. Boldog Özséb Cserkészcsapat tagjai.

Tapodi Kálmán

Balról jobbra: Gál József plébános, Sára Rozália (Salamon Szilvia édesanyja), Á. Fúrús János polgármester, Sólya Gábor, Sára Ramóna (Salamon Szilvia testvére)

Fotó: Tapodi Kálmán

A rendhagyó díjátadón elhangzott: a községi kitüntetéseket a Tavaszköszöntő, illetve a falu legjelentősebb rendezvényén, a Nyári Birkapörköltfőző Fesztivál keretében adták át korábban, de a járványhelyzet miatt ezek az összejövetelek idén is elmaradtak. Á. Fúrús János polgármester kezdeményezte, hogy idén a templomban, egy szentmise keretében rendezzék meg a díjátadót. Gál József plébános igent mondott a kezdeményezésre, annál is inkább, hiszen az egyik díjazott, Salamon Szilvia, a cserkészcsapat néhai vezetője, fontos szerepet töltött be az egyházközség életében.

Október 1-jén múlt két éve, hogy a helyi és a kömpöci cserkészcsapatot elindító Salamon Szilva – aki a majsai katolikus gimnázium hitoktatója volt – váratlanul elhunyt. „Sokoldalú személyiség volt, aki fontos szerepet töltött be az egyházközség életében, hiszen mint hitoktató, sok-sok gyermek vallásos nevelését felvállalta. Elsőáldozásra, bérmálásra készítette fel őket, ezenkívül számos hittanversenyre is, amelyeken szép eredményeket értek el. Főszervezője, koordinátora volt az adventi gyertyagyújtásoknak. Mindig szívén viselte az egyház ügyét.

Összetartotta, összefogta, irányította az egyházon belül végzett takarítási munkálatokat. A templom díszítése is szívügye volt, nagyon szerette a virágokat, de legfőképpen az egyszerűséget.

A Tamburás Együttes tagjaként az évente megrendezett batyus bál aktív szervezője, lebonyolítója volt.” – írták róla méltatói.

A képviselő-testület Salamon Szilvia számára posztumusz ítélte oda a Csólyospálos Községért kitüntető címet. A temerini származású díjazott példamutatásáról Telek Máté egykori kiscserkész is megható szavakkal emlékezett. Az elismerést Salamon Szilvia édesanyja, Sára Rozália vette át Á. Fúrús János polgármestertől.

Balról jobbra: Gál József plébános, Sára Rozália (Salamon Szilvia édesanyja), Á. Fúrús János polgármester, Sólya Gábor, Sára Ramóna (Salamon Szilvia testvére)
Fotó: Tapodi Kálmán

A Csólyospálos Kultúrájáért díj létrehozásáról 14 éve határoztak. A díjról Á. Fúrús János elmondta: a kitüntetés elnyerésének feltétele az, hogy valaki vagy valakik huzamos ideig a község kulturális életében kiemelkedő tevékenységet végezzenek. A díjat Sólya Gábor önkormányzati képviselő vehette át, aki önzetlen munkájával gyakran segítette a település rendezvényeit.

A pandémia idején 36 éves községatya közreműködésével valósultak meg az online közvetítések a szentmisékről, élőben láthatták a nézők a helyi focicsapat hazai meccseit, valamint rendezvények hangosításában, megörökítésében is szerepet vállalt. Mint elhangzott: a díjazott az elismeréssel járó 50 ezer forintot felajánlotta erdélyi gyermekek vendéglátására.

Avarkori ivókürt másolata is jár a díjazottnak

A Csólyospálos Községért cím odaítélését 2012-ben határozta el a község vezetése. Az elismerést eddig az általános iskola pedagógusai, id. Kapás Ferenc, Halácsi Tivadar, id. Czifrik Ferenc, Dobos László, Á. Furus Jánosné, Szögi István és Szögi Istvánné, a Csólyospálosi Önkéntes Tűzoltó Egyesület és dr. Dubs Beat és Márta Dubs részére ítélték oda. A díjazottak a díszoklevél mellé megkapják annak az avarkori ivókürtnek a másolatát, amit a pálosi határban találtak meg és jelenleg a halasi Thorma múzeumban őriznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában