környezetvédelem

2021.10.07. 13:55

Megkezdték a szelektívhulladék-gyűjtő kukák kiosztását Kecskeméten

Már elkezdte osztani Kecskeméten a sárga fedelű, szelektívhulladék-gyűjtő kukákat a DTkH Nonprofit Kft. Mindenkit értesítenek majd, hol és mikor veheti át a kukát. Ha valaki a megadott időpontban nem ér rá, később a cég telephelyéről is elviheti.

Hraskó István

Fotó: Hraskó István

Agatics Roland, a Duna–Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester tartott sajtótájékoztatót csütörtökön a sokak által várt sárga fedelű, szelektív (csomagolási) hulladék gyűjtésére használható kukák szétosztásáról.

Agatics Roland elmondta: mint az ország második legnagyobb közszolgáltatója (1 milliónál több lakos tartozik hozzájuk) elkötelezettek a fenntartható fejlődés iránt és céljuk a szelektív hulladék begyűjtési és hasznosítási arányának növelése. Hangsúlyozta, a zárt edényekben történő gyűjtéssel Kecskeméten és térségében is magasabb színvonalra lép a szolgáltatás, a megyeszékhelyen ez év decemberéig, a többi településen pedig jövő év tavaszáig osztják ki a kukákat.

Kecskemétre 20 ezer sárga fedelű kuka jut, ezek már nyáron megérkeztek. A városvezetés a DTkH-val közösen úgy döntött, hogy a legegyszerűbb és a leggyorsabb úgy lesz a szétosztás, ha városrészenként, előre megadott átvételi pontokról vihetik el a lakosok a kukákat – hogy pontosan honnan és mikor, arról levélben időben értesítenek mindenkit. A belváros déli része volt az első terület, majd múlt hétvégén az északkeleti rész következett, most hétvégén a nyugati rész jön, majd a Vacsiköz, és sorban a többi városrész.

December közepéig mindenki átveheti az edényt, ha esetleg a megadott időpontban nem ér rá,

később a DTkH Béke fasoron lévő telephelyéről is elszállíthatja (de nem a megküldött időpont előtt). Dr. Szeberényi Gyula Tamás kérte, hogy értesítés nélkül senki ne menjen átvételi pontra, mert az osztás ütemezés szerint történik, a sorban állás elkerülése érdekében. Előkészített szerződéssel várják a cég munkatársai a lakosokat, az adminisztráció mindössze két-három percet vesz igénybe. Fontos hangsúlyozni, hogy csak az kaphatja meg a térítésmentes kukát, aki rendelkezik szemételszállítási szerződéssel. Első alkalommal az értesítettek 61, második alkalommal 58 százaléka vette át, de az alpolgármester bízik abban, hogy emelkedni fog ez az arány, és minél többen élnek majd a kulturált szelektív gyűjtés lehetőségével.

A zsákokat is elszállítja még egy darabig a DTkH, de kérték, hogy lehetőség szerint mielőbb gondoskodjon mindenki a sárga fedelű edényről. A gyűjtési időpontok változatlanok maradnak, akkor kell majd kirakni a kukákat is, mint a zsákokat.

Kérdésünkre az alpolgármester elmondta: mivel a beszerzés pályázati forrásból történt, csak 120 literes kukák vannak a családi házaknak, kisebbek nincsenek. Véleménye szerint ha valaki tényleg szelektíven gyűjti a papírt, műanyagot, akkor egy háztartásnál szükség is van ekkora kukára, amibe körülbelül két zsák tartalma fér bele. Természetesen aki szeretné, lecserélheti kisebbre, de az már nem ingyenes.

Ha az új kuka esetleg eltörik a szolgáltató hibájából, akkor adnak másikat, egyébként viszont mindenkinek a saját tulajdona, így a lakóknak kell vigyázni rá.

Fotó: Hraskó István

Nem árt bent az udvarban tárolni, és csak a szállítás reggelén kihúzni. Az alpolgármester szerint érdemes letörölhetetlen módon ráírni a rajta szereplő számot, ő például forró késsel belekarcolta. Így ha esetleg ellopják, aztán megpróbálják eladni a piacon, könnyen kiderülhet, hogy bűncselekményből származik. A városrendészeket és a polgárőröket egyébként megkérték, hogy a szállítási napokon járőrözzenek, hogy elejét vegyék a kukalopásnak, de az alpolgármester bízik abban, hogy nem fog ilyen történni.

Felmerül a kérdés, hogyan ellenőrzik, valóban csak műanyag és papír kerül-e a sárga fedelű edényzetekbe. Agatics Roland elmondta, a rakodómunkásoknak ezt szemrevételezéssel kell megnézniük, aztán ha ürítéskor kiderül, hogy esetleg építési törmelék vagy kommunális szemét is volt a kukában, értesítést-figyelmeztetést hagynak, miszerint ez a magatartás a jövőben azt vonja majd magával, hogy nem viszik el a hulladékot.

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a társasházak 1100 literes konténereket fognak kapni a szelektív hulladékra, Kecskeméten szintén az év végéig. A lebomló zöld hulladékgyűjtésére és ezzel a zöld zsákok kiváltására szolgáló barna kukák pedig 2022 negyedik negyedévében érkeznek majd Kecskemétre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában