SZAVAZÁSI EREDMÉNYEK

2021.10.11. 11:01

Szavazóink zömének nincs olyan berendezése, ami miatt szükséges lenne a szén-monoxid-érzékelő

Múlt heti szavazásunkban arra voltunk kíváncsiak, olvasóink otthonában van-e felszerelve szén-monoxid-érzékelő.

baon.hu

Forrás: illusztráció: shutterstock

A fűtési időszakban megnő a szén-monoxid-mérgezéses esetek száma. Sokan úgy hiszik, hogy csak a régi gázkazánoknál jelentkezhet ez a probléma, de ez tévedés. Minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, ha nem kap elég friss levegőt. Legyen otthon kandalló, cserépkályha, vegyes tüzelésű kazán, konvektor, vagy fali vízmelegítő, ha látni lehet ezeknek a lángját, akkor azok a szoba levegőjét használják miközben működnek. Ha nem megfelelő a levegő-utánpótlás, szén-monoxid fog keletkezni, ami magas koncentrációban akár egy percen belül is halált okozhat. Idén már 14 ember halt meg emiatt. Évente egyszer érdemes szakemberrel megnézetni a fűtést és a vízmelegítőket. Ezek hőtermelő, lánggal égő berendezések, a meghibásodásukból lakástűz, vagy szén-monoxid-mérgezés lehet.

[eweb-voting id="4344428"]

A múlt héten arra voltunk kíváncsiak olvasóink otthonában van-e felszerelve szén-monoxid-érzékelő.

Olvasóink 43 százalékánál nincs olyan berendezés, ami miatt szükséges lenne. 36 százaléknál természetesen van szén-monoxid-érzékelő, 11 százalék úgy nyilatkozott, hogy nincs és nem is lesz, a szavazók 10 százalékánál pedig még nincs ilyen berendezés, de hamarosan vásárol egyet.

Borítóképünk illusztráció.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában