természetbarátok

2021.10.21. 12:20

Szakértők kísérték a kiskunhalasi gombatúrázókat

A gombaszerető természetbarátokat hívta gyalogtúrára a kiskunhalasi Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület az elmúlt szombaton. A gombatúra során a résztvevők megismerkedhettek a környék gombafajtáival, valamint hasznos információk is elhangzottak arról, hogyan kerülhető el a gombamérgezés.

Pozsgai Ákos

A Végh-kúria udvarán az összegyűjtött gombákból a szakellenőrök segítségével fajtahatározó terítéket készítettek

Fotó: Pozsgai Ákos

Évente átlagosan száz-kétszáz gombamérgezéses esetről érkezik jelentés az Országos Kémiai Biztonsági Intézet Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálatához, és mivel a hűvösebbre forduló, csapadékosabb őszi időjárás kedvez a gombák szaporodásának, ezzel együtt jár, hogy a mérgezések száma is növekszik ebben az időszakban. Az egészségügyi szolgáltatók jelentései szerint a gombamérgezéses esetek 25-35 százalékában 14 év alatti gyermek betegszik meg, többségében azért, mert a szabadban játszó gyermek megkóstolta a gombát.

A halasi természetbarátok az elmúlt vasárnap a város környéki gombafajtákkal ismerkedtek a szabadban, a Keceli úti volt szeméttelep mögötti borókásba szerveztek gombaismereti túrát. – Idén második alkalommal szerveztük meg a túrát és most is nagy volt az érdeklődés, több mint nyolcvanan jöttünk össze, képzett gombaszakértők kíséretében jártuk a városhoz közeli erdőket és réteket. A félnapos túra végén pedig a Végh-kúria udvarán az összegyűjtött gombákból a szakellenőrök segítségével fajtahatározó terítéket készítettünk és a környéken fellelhető gombafajtákat bemutató előadást is szerveztünk – mondta el hírportálunknak Greguss Viktor, a Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület elnöke.

A hétvégi gombatúrán részt vett Dr. Kovács Enikő Éva orvos, gombaszakellenőr is, aki hasznos tanácsokkal szolgálat a túra résztvevőinek. – Mindenképpen jól szellőző kosarakba, vagy papírtasakokba érdemes gyűjteni a gombát, műanyagzacskóba nem szabad, mert abban könnyen befülled, bevizesedik, elkezd penészedni, főleg a melegebb őszi időben – mondta el a szakember, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy érdemes külön és tisztán gyűjteni a különböző gombafajtákat.

– Ha együtt van gyűjtve az ismert ehetőnek gondolt faj az ismeretlen fajokkal, és utóbbiak között akár csak egy mérgező gomba is előfordul, akkor bizony az egész kosár tartalmát ki kell dobni –

mutatott rá a szakember.

Fontos az is, hogy csakis friss, ép gombákat gyűjtsünk, öreg, kukacrágott, penészes, vizes, átázott, megfagyott gombát semmiféle képen se szedjünk össze, mert az már nem alkalmas fogyasztásra és nehezebb beazonosítani is. A doktornő kiemelte: a gombában lévő fehérjék épp úgy romlanak, mint a húsban lévő fehérjék, ezért komoly gyomorpanaszokat okozhatnak, ha elfogyasztjuk őket.

A Végh-kúria udvarán az összegyűjtött gombákból a szakellenőrök segítségével fajtahatározó terítéket készítettek
Fotó: Pozsgai Ákos

A szakember szerint a leszedett gombát érdemes hűtőben tárolni az elkészítés előtt, azonban az elkészítés után egy-két napon fogyasszuk el. Lehet tartósítani a különböző gombafajokat, lepárolva, lefagyasztva, vagy szárítva, így hosszabb ideig fogyasztható marad – fűzte hozzá.

Elkerülhető a gombamérgezés

Fontos tudni azt is, hogy magán területen, vagy a védett területeken való gombaszedéshez engedélyt kell kérni, valamint, hogy saját fogyasztásra maximum két kilogramm gomba gyűjthető egyszerre. A szakember szerint érdemes mindenképpen szakellenőrrel megvizsgáltatni az összegyűjtött gombákat, hogy biztos fogyasztható legyen és elkerüljük a mérgezéseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában