kampány

2021.10.14. 10:32

Rózsaszínbe öltözött a bajai Sugovica-híd

Minden év októberének második keddjén a mellrák elleni küzdelemért kampányolnak a bajaiak. Ennek jelképeként idén is rózsaszínbe öltözött a Sugovica-híd.

Rab Rita

A mellrák elleni küzdelemért kampányoltak lányok és asszonyok

Fotó: Rab Rita

Magyarországon évente 33 ezer ember hal meg rosszindulatú daganat miatt. Rosszindulatú emlődaganat következtében pedig évente több mint kétezer nőt veszítenek el szeretteik, miközben az időben felismert betegség esetén nagyobb a gyógyulási esély. A szakemberek hangsúlyozzák, hogy a korai stádiumban felfedezett daganatos betegségek gyógyíthatók, az egészséges életmód pedig hozzájárul a gyógyulási esélyek növekedéséhez, valamint a megelőzéshez.

Immár hagyomány Baján, hogy október második keddjén a mellrák elleni küzdelemért kampányolnak lányok és asszonyok a Sugovica Daganatos Klub tagjainak aktív részvételével. Kedden délután szép számmal gyülekeztek a nők a Bácskai Kultúrpalota földszinti termében. Miután a szervezők feltűzték a rózsaszín szalagokat a résztvevőkre, hamarosan elindult a menet a Déri-kertbe, ahol kezdetét vette az ünnepi műsor. Elsőként Szekérné Dikán Edina önkormányzati képviselő, a szociális, egészségvédelmi és sportbizottság vezetője osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. A képviselő emlékeztetett arra, hogy október elseje a mellrák elleni küzdelem világnapja.

– A világnaphoz és az országos akcióhoz kapcsolódóan rendezik meg a bajai Séta az életért programot évtizedek óta. Fontos, hogy időben forduljunk orvoshoz. Sajnos valamennyien érintetté válhatunk a megbetegedésben. Akár bennünket, akár hozzátartozóinkat éri utol a kór – mondta a képviselő.

A mellrák elleni küzdelemért kampányoltak lányok és asszonyok
Fotó: Rab Rita

Hozzátette: A megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt. Aki időben szakorvoshoz fordul, a saját életét menti meg. Ma hazánkban minden tizedik nő melldaganat következtében veszíti el az életét. Pedig az időben felismert betegség 80 százaléka gyógyítható lenne – mondta. Végezetül arra kérte a jelenlévőket, ha valamilyen változást, eltérést tapasztalnak testükben, ne habozzanak, haladéktalanul forduljanak szakemberhez. Vegyenek részt a szűrővizsgálatokon, végezzenek önvizsgálatot rendszeresen, ezzel óvva saját életüket. A köszöntő után a nagybaracskai Szent István Katolikus Óvoda és Általános Iskola növendékei léptek színre.

Bögi Csenge, Lutz Réka és Pintér Anna nyolcadikos tanulók Benedekné Molnár Mária és Bögi István felkészítésével a reményről, a szeretetről és az élet szépségéről verseltek és énekeltek gitárszó mellett. Természetesen idén is elültették az életet jelképező facsemetét, majd kezdetét vette a közös séta át a rózsaszínbe öltözött Sugó-hídon a Petőfi-szigetre, mellyel az élet védelmére hívták fel a figyelmet. Az akció a bajai önkormányzat Baja Városért és Egészségéért Közalapítvány, a Bácskai Művelődési Központ és a Sugovica Daganatos Klub közös szervezésében zajlott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában