kecskemét

2021.10.19. 06:55

Parkolóházat építene az Univer az Alföld áruház mellett

Két földalatti és három föld feletti parkolószintje lehet majd annak a parkolóháznak, amelyet Univer Coop Zrt. építtetne Kecskeméten a Dobó körútra, a Domus parkolóba, összesen 415 férőhellyel, valamint üzletekkel. A közgyűlés csütörtökön foglalkozik a témával.

Hraskó István

Fotó: Bús Csaba

Nyár óta két olyan megkeresés érkezett az önkormányzathoz, melyek a város fejlődésére és működésére jelentős hatást gyakorló beruházást vázolnak fel és településrendezési szempontból is kiemelt figyelmet érdemelnek – derül ki a képviselő-testület csütörtöki ülésére készült előterjesztésből, amelyben azt is megjegyzik: ahhoz, hogy ezek a tervezett fejlesztések megvalósulhassanak, településrendezési szerződés megkötése szükséges. Csütörtökön fog arról dönteni a közgyűlés, hogy erre felkérje-e a polgármestert.

Az egyik projekt nagyban enyhíthetné a belváros parkolási gondjait. Az Univer Coop Zrt. ugyanis azzal a javaslattal kereste meg az önkormányzatot, hogy a Dobó körút mentén, egész konkrétan az Alföld áruház melletti Domus parkoló helyén parkolóházat építene.

Öt parkolószint lenne, kettő a térszint alatt, három a föld fölött, ezeken összesen 415 férőhely lenne az autóknak (most 136 parkolóhely van itt).

Ugyan a földszinten lennének üzletek, de az ezekhez előírt parkolószükségleten felül is a parkolóház a jelenlegi terület kapacitásának két és félszeresét biztosítaná. A Dobó körút menti parkolósávot megszüntetnék, és a két jelenlegi forgalmi sáv közül a külsőt a parkolóházba ki- és behajtó sávvá alakítanák.

Az előterjesztésben megjegyzik: az Alföld Áruház előtti park területe nem változik, a Kisfaludy-ház előtti park kis mértékben csökkenne, de a Dobó körút menti parkolók helyén és a parkolóház tetőszintjén plusz zöldfelületek kialakítását tervezi a beruházó. Valamint a kerékpárosokra is gondolnak majd tárolók létesítésével.

Dobó István körúton a régi Dómus Árúház (most Kínai Árúház) előtti parkoló.
Fotó: Bús Csaba

Érdekesség, hogy az Univer Coop Zrt. a tulajdonában lévő műkertvárosi volt Park Éttermet cserélné el az önkormányzattal a város tulajdonában lévő parkolóra. A szerződés tervezet szerint az építkezés megkezdéséig a cég üzemeltetné a Domus parkolót a hasonló övezetben lévő parkolókkal megegyező díjakért, és az Univernek a burkolatot is fel kellene újítania. A tervdokumentációt és a a szükségessé váló közműellátást és a közművek rendezését a beruházó saját költségén biztosítja.

A másik fontos fejlesztést a Magyar Villamos Művek Zrt. megújuló energia termeléssel foglalkozó leányvállalata, az MVM Zöld Generáció Zrt. szeretné megvalósítani. A cég egy 20 megawattos naperőmű, napelempark telepítéséhez keresett egy 45-50 hektár nagyságú egybefüggő területet, ahonnan a megtermelt villamos energia az Nemzeti Közművek Zrt. hálózatába betáplálható. Kecskemét külterületén, Úrréten néztek ki egy erre alkalmas területet, Borbás belterületétől mintegy 600 méterre nyugatra (nem messze a repülőbázistól). A 68 hektáros mezőgazdasági területből mintegy 47 hektárt vennének igénybe a napelemparkra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában