galériával

2021.10.20. 11:47

Önkéntesek takarítják a halasi sírokat

A közelgő Mindenszentekre és Halottak napjára készülve önkéntesek csoportjai takarítják és teszik rendbe a halasi temetőkben az ismert személyiségek és a katonahősök sírjait.

Pozsgai Ákos

a20211020_sirokat_takaritjak_halas_PA_PN

Fotó:

A közel kétszázötven éves régi református temetőben a Szilády Áron Református Gimnázium és Kollégium Öregdiákjainak Baráti Köre szervezett önkéntes takarítást.

A háromszázhatvan éves alma mater több egykori tanára, igazgatója és lelkésze nyugszik a sírkertben, ahol az öregdiákokkal együtt az iskola fiatal tanulói közösen tették rendbe a sírokat és emlékeztek meg róluk.

Az elhunytak életéről Végső István történész adott rövid ismertetőt.

– Balajthy Dénes, az gimnázium egykori igazgatója, Korda Imre tanár-újságíró, Kiss Gyula tanár, Bartek Lajos tanár, Greguss László öregdiák, sportrepülő, Polgár János tanár és Szilády László és Áron lelkészek sírjait tették rendbe az önkéntesek. Szilády Áron, az iskola névadója, nem csak lelkésze volt a városnak, hanem országgyűlési képviselője is, valamint tagja volt a Magyar Tudományos Akadémiának – sorolta a történész.

Dr. Bognárné Nagy Éva, volt igazgató, az Öregdiákok Baráti Körének elnöke szerint fontos, hogy a gimnázium mostani tanulói megismerjék az iskola nagy elődjeinek életútját, a mostani önkéntes munka erre is kiválóan alkalmas, aminek egyébként régi hagyománya van, hiszen minden évben rendbe teszik a sírokat.

– A régi református temetőben Szathmáry Sándor, volt gimnázium igazgató sírját legutóbb nyáron a Szathmáry Sándor Kertbarát Egyesület tagjai tették rendbe, amelyet régóta rendszeresen gondoznak. Az egyesület költségén lefestették a sírhelyet körülvevő kerítést is – mondta el Rékasi Cecília, a Szathmáry Sándor Kertbarát Egyesület elnöke.

Az alsóvárosi római katolikus temetőben pedig a II. világháborús percellát hozta rendbe a közelmúltban a kiskunhalasi székhelyű Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület pályázati forrásból. A katonai kegyeleti helyet a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikumában tanuló kadétok is rendszeresen gondozzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában