kecskemét / galériával

2021.10.05. 16:55

Német-magyar kettős érettségit tesznek majd a Mercedes-Benz iskolában

A Mercedes-Benz Iskola mostani kilencedikesei a 2024/25-ös tanévben elsőként szerezhetnek majd német és magyar kombinált érettségi bizonyítványt Kecskeméten.

Hraskó István

Fotó: Bús Csaba

Ez alkalomból szerveztek kedden ünnepséget, melyen részt vett Katja Dormann, a német nagykövetség kulturális osztályának vezetője is.

Mint Peter Stübler igazgató portálunknak elmondta: a 2009-ban elindított és folyamatosan fejlődő iskolának jelenleg 250 tanulója van, de ez a létszám a terveik szerint rövid időn belül 450-re fog felfutni. Kezdetben a Mercedes-gyár német munkavállalóinak gyermekei tanultak itt, és ugyan német diákok most is vannak, de a gyerekek túlnyomó része már magyar.

A német nyelv mellett a történelmet, a matematikát és a fizikát is németül tanulják, anyanyelvi tanárral és a most induló kilencedikes osztály tanulói – összesen huszonhatan – lehetnek azok, akik 2024/25-ös tanévben elsőként szerezhetnek majd német és magyar kombinált érettségi bizonyítványt.

Mint Peter Stöbler hangsúlyozta, ez nagy mérföldkő életükben.

A bizonyítvány alapját egy, a magyar és a német oktatási minisztérium között létrejött megállapodás képezi, amely a diákok számára lehetővé teszi, hogy mind a magyar, mind a németországi egyetemeken ugyanolyan jogosultsággal tanulhassanak tovább.

A mostani tanévtől vált az intézmény hivatalosan is külföldi német iskolává, ilyenből a világon összesen közel 140 működik. Mint az ünnepségen elhangzott: a sikerhez kellett az önkormányzat, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja (MNÁMK) mint anyaintézmény, valamint a magyar és német oktatásügyi irányító szervek partnersége, támogatása.

Fotó: Bús Csaba

– Vajon nem lesz-e túl nehéz olyan érettségit letenni, amely mindkét állam követelményeinek megfelel? – tette fel a nyilván sok diákot foglalkoztató kérdést Szauter Terézia, az MNÁMK főigazgatója. És meg is válaszolta: Baján húsz évfolyamon több mint 770 diák diák szerzett már német és magyar érettségit, és ők nagyon jól megállják a helyüket az életben, többen Németországban dolgoznak, de akad, aki a kecskeméti Mercedes-gyárban vagy éppen a Mercedes-Benz Schule-ba ment vissza tanítani. Szauter Terézia kijelentette, ez is bizonyítja, hogy az oktatási modell jól működik, és örül, hogy ezt a jó gyakorlatot Kecskeméten is meghonosíthatják, a megyeszékhelyen is folytatódhat a sikertörténet.

– Az iskola a német és magyar kultúra találkozási pontjává vált, innovatív, jó hangulatú, gyermekbarát intézménnyé

– emelte ki az MNÁMK főigazgatója. Rajta kívül beszédet mondott Egri Miklós, a MNÁMK Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány vezetője is.

Fotó: Bús Csaba

– Amikor a Mercedes megérkezett a városba, a sok-sok feladat mellett is maradt idejük és erejük, hogy ne csak autót gyártsanak, hanem fektessenek energiát a kultúrába, az oktatásba, a városba való beilleszkedésre. Óriási hálával tartozom ezért a cég mindenkori vezetőjének – mondta beszédében Szemereyné Pataki Klaudia. Hangsúlyozta, az iskola sikeréhez kell a befogadás, az elfogadás és az összefogás is.

– Tizenkét év alatt komoly eredmények születtek. Nem azonnal, hanem türelemmel, kitartással, lépésről-lépésre alkotunk nagyszerűt. Elindult egy teljesen új iskola, új szellemiséggel, módszertannal, szemlélettel, ez az az érték, amire büszkék lehetünk – tette hozzá a polgármester, aki arról is beszélt, hogy a Mercedes-Benz iskola a város egy korábban elhanyagolt részében talált otthonra, ma viszont Homokbánya – ahogy fogalmazott – már „aranybánya”, egy dinamikus, fejlődő, lüktető része Kecskemétnek. A kilencedikesek figyelmét pedig arra hívta fel, hogy nemcsak egy érettségit tehetnek majd le, hanem tanulmányaik során olyan kapcsolati tőkét és tudást szerezhetnek meg, mellyel óriási előnyre tesznek szert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában