bács-kiskun

2021.10.03. 18:13

Nem érdemes halogatni a műszaki vizsgát

Sokan nyűgnek tekintik, ha lejár az autójuk műszakija, ám a vizsgáztatást nem érdemes halogatni, hiszen ha balesetveszélyes járművet vezetünk nemcsak magunkat, hanem a többi közlekedőt is veszélyeztetjük.

Várkonyi Rozália

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Shutterstock

Az autók állapotát Magyarországon szigorúan ellenőrzik. A műszaki vizsgán könnyen el lehet bukni, és akkor ugrik az ára, nem beszélve a rengeteg időről és idegeskedésről, ami ezzel jár.

A műszaki vizsga lényege, hogy a forgalomban maradó járművek elinduljanak, megálljanak, világítsanak, indexeljenek, és úgy összességében ne jelentsenek veszélyt a többi közlekedőre a következő években.

Mivel a vizsga lebonyolításához mindenképp kell más emberekkel találkozni, a kormány több egyéb irat lejáratának eltolásával együtt a műszaki vizsga elhalasztására is lehetőséget adott a vészhelyzet kihirdetésekor.

Hazánkban jelenleg lejárt műszaki vizsgás autóval is lehet közlekedni, de csakis bizonyos feltételek mellett. A kormányhivatal.hu oldalon olvasható, hogy: „2020. március 11. és 2020. július 3. között fennállt, valamint a 2020. november 4-től fennálló veszélyhelyzetek idején lejárt okmányok – ideértve a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi időt is – a veszélyhelyzet megszüntetésének napját követően 120 napig maradnak érvényesek.”

Ne halogassuk a műszaki vizsgát!

Ennek ellenére nem érdemes halogatni a műszaki vizsgát, mert tartani lehet attól, hogy veszélyhelyzet lejárta után, tömegek lepik majd el az autószerelő műhelyeket. Sokan kihasználják, hogy még mindig érvényes a műszaki vizsga, ám ez nem azt jelenti, hogy tilos elvinni átnézetni a kocsit. Az autó, miközben használhatjuk elromolhat, ezért fontos, hogy ha tehetjük vigyük el és nézessük át egy szakemberrel.

– Sokan napi szinten használják az autójukat, így nem biztos, hogy észreveszik rajta, hogy például a fékek kevésbé fognak.

Lehet, hogy meg tudnak vele állni, de az is fontos, hogy ha hirtelen valami miatt kell megnyomnunk a féket, akkor is biztonságosan meg tudjunk állni

– hívta fel a figyelmet Füredi András közlekedési szakértő, a kecskeméti Füredi Autósiskola ügyvezetője.

Füredi András
Fotó: Bús Csaba

– Egy műszaki vizsgán megnézik a szélvédő, a biztonsági övek állapotát, a kipufogórendszer épségét, környezetvédelmi megfelelőségét, a rendszámtáblát, a lengéscsillapítók, a futóművek állapotát, a fékeket, hogy megfelelően fognak-e. A főtartó elemeket is ellenőrzik, hogy nincsenek-e korrodálva, a hang-, a világító- és a fényjelző berendezéseket, a kormánymű állapotát és a gumiabroncsokat is átnézik, tehát összességében mindent ellenőriznek az autónkon – részletezte a szakember.

Biztonságérzetünket növeli, ha rendelkezünk pótkerékkel, egészségügyi csomaggal, elakadásjelző háromszöggel, biztonsági mellénnyel. Csak néhány példa, hogy miket ne felejtsünk el.

Az autó életkora határozza meg a műszaki vizsga érvényességét.

– M1 személygépkocsi, N1 3,5 tonna alatti tehergépkocsi esetében az új autónak 4 év, 3 év után pedig 2 év a műszaki érvényessége – mondta el Füredi András.

Milyen okmányok kellenek a műszaki vizsgához?

Ahhoz, hogy a műszaki vizsgát el tudják végezni, a magánszemélyektől el fogják kérni az okmányokat. Fontos az alábbi okiratokat magunkkal vinni:

  • lakcímkártya,
  • személyi igazolvány,
  • a kocsi forgalmi engedélye.
  • Csak abban az esetben tudják meghosszabbítani a műszakit, ha az autóra kötöttünk kötelező felelősségbiztosítást.

    Fontos tudni, hogy ha lejárt műszaki vizsgával rendelkező autót vezetünk és balesetet okozunk, akkor a kárunkat a biztosító nem téríti meg, de kivételt képez ez alól a veszélyhelyzet időszaka.

    A műszaki vizsgabázisok a koronavírus-járvány ideje alatt is folyamatosan nyitva tartanak.

    Borítóképünk illusztráció.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában