Wolnerné Vidéki Szilvia

2021.10.19. 17:30

Miniszteri elismerést kapott a félegyházi igazgató

Volt vezetőtársai felterjesztése alapján huszonöt éve végzett kiemelkedő szakmai munkája okán az Emberi Erőforrások Minisztériuma elismerő oklevelét kapta a közelmúltban Wolnerné Vidéki Szilvia, a kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola igazgatója, akivel a kitüntetés kapcsán beszélgettünk.

Vajda Piroska

Fotó: Vajda Piroska

Wolnerné Vidéki Szilvia számára egyértelmű volt, hogy a pedagógusi pályát választja, hiszen harmadik generációs pedagógus a családban. Anyai nagymamája tanítónő volt, édesanyja és édesapja is a városban dolgozott, tanított hosszú éveken keresztül középiskolai tanárként és vezetőként is.

– Egyszerűen azt tudom mondani, hogy az iskola és a tanítványok szeretete magától értetődő érzelmek az életemben. Nem bántam meg, hogy a pedagógusi pályát választottam, nagyon sok pozitív visszajelzést kapok, melyek megerősítenek abban, hogy valóban ez az én utam – mondta a pedagógus.

Wolnerné Vidéki Szilvia 1990-ben végezte el Debrecenben a Tanítóképző Főiskolát, majd házassága kapcsán Nagykátán kezdett el tanítani. – Elég nehéz körülmények között kezdtem a pedagógusi pályát, de azt gondolom, hogy a Nagykátán töltött első pedagógusi év nagyon meghatározó volt az életemben, mert nehéz sorsú gyerekekkel kerültem kapcsolatba, így a gyermekszeretetemet, az empátiámat nagyon jól tudtam hasznosítani.

Egy év után költöztem vissza szülővárosomba, már a férjemmel, és az elmúlt évtizedek alatt több iskolában is tanítottam, de szívemhez legközelebb a Platán Utcai Általános Iskola áll, amely nagy örömömre újra önálló intézményként működhet

– mesélt a pályájáról.

– Az iskola udvarán álló platánfák is egyértelműen tükrözik, hogy mennyire fontos számunkra az a természeti környezet, ami körbevesz bennünket. Mindig elmondom, hogy ez a csodálatos parkosított udvar elsősorban Meizl Ferenc alapító igazgatónak köszönhető. Nekünk pedig az a felelősségünk, hogy ezt észrevetessük a gyerekekkel, tegyünk ennek a fennmaradásáért. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a gyerekeket a természet szeretetére, annak megbecsülésére neveljük. Köztudott a Platán iskoláról az is, hogy viselheti az ökoiskola címet. Kezdeményezésemre indult el ez a törekvés 2016-ban. A Madárbarát iskola címet is elnyertük, amit szintén a volt igazgatónk tevékenységéhez kapcsolódóan érdemeltünk ki. Ezenkívül még a sokoldalúság is jellemzi a Platán iskolát – fogalmazott Wolnerné Vidéki Szilvia.

Wolnerné Vidéki Szilvia mindig is pedagógus akart lenni
Fotó: Vajda Piroska

Mint mondta, nagyon sokféle tevékenység honosodott meg az intézményben. Több művésztanár is oktat náluk, akik magas szinten tanítják a gyerekeket festeni és rajzolni, kézműves-foglalkozásokon ökoszemléletben alkotni.

– De ma már van íjászszakkörünk, és kiemelten fontosnak tartjuk az emelt óraszámban történő idegennyelv-oktatást is. Tervezzük a családbarát mozgalom újraélesztését, szeretnénk elindítani a szülők számára olyan előadássorozatot, amely adható segítséget nyújt számukra elakadási helyzetekben, illetve a gyermeknevelés egyes fázisaiban – sorolta az igazgatónő, akitől azt is megtudtuk, hogy vezetői teendői mellett angol nyelvet tanít az alsó tagozatosoknál. Számára a tanítás létkérdés, nagyon szeret a gyerekek között lenni.

Ugyanakkor minden kihívással és nehézséggel együtt a vezetői munkát is nagyon szereti. – Kiemelten kezelem a hivatásom gyakorlása közben az általános emberi értékekre, a nemzeti értékekre és a magyarságtudatra való nevelést. A család mellett mi, pedagógusok is felelősek vagyunk a jövő felnőtt generációjának oktatásáért, személyiségük fejlesztéséért, sok múlhat rajtunk.

Ám ha mindenki a maga helyén és pozíciójában a legbecsületesebben helytáll, akkor a dolgok a helyükre kerülnek

– vélekedett Wolnerné Vidéki Szilvia, aki örömmel mesélt családjáról is.

Elmondta, 31 éve él házasságban. Két lányuk van. Zsófi művészi tehetségét és közgazdásztudását ötvözi jelenlegi foglalkozásában, Zsuzsi lányuk pedig nemzetközi gazdálkodást tanul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában