testületi ülés

2021.10.01. 06:55

Megszüntetik a szelektív szigetek többségét Nagykőrösön

Csütörtök délelőtt ülésezett a nagykőrösi képviselő-testület szokásos helyén, a művelődési ház dísztermében. Az ülésen számos kérdésben született egyhangú döntés.

Horváth Péter

dr. Nagy LAjos jegyző, dr Czira Szabolcs polgármester, dr. Körtvélyesi Attila alpolgármester, Nagy Balázs alpolgármester

Fotó: Horváth Péter

Az ülésen dr. Nagy Lajos jegyző helyi önkormányzatok napja alkalmából tartott, a hazai önkormányzatiság történetét átfogó előadása után több döntés is született. Dr. Czira Szabolcs polgármester a napirendi pontok tárgyalása előtt bejelentette, hogy a város munkáját több díjjal is elismerték a közelmúltban: Városmarketing Gyémánt Díjat kapott a település a Nagykőrösi Turisztikai Pont elismeréseként, illetve ugyanezzel az elismeréssel illették a város Covid járvány alatt folytatott kommunikációját is. Elmondta azt is, hogy a Nagykőrösi Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény munkáját nemrégiben a Családbarát Múzeum címmel ismerte el a Múzeum Oktatási és Módszertani Központ.

A polgármester Földi László országgyűlési képviselő üzenetét tolmácsolva bejelentette, hogy megvan a 441-es számú főút rekonstrukciójának és bővítésének kivitelezője. A szerződést várhatóan októberben írják alá, decemberben pedig átadják a munkaterületet, de novemberi aláírás esetén ez januárra csúszik. A munkálatokat márciusban kezdik és 24 hónapig tart majd a felújítás. Czira Szabolcs Földi Lászlóra hivatkozva utalást tett arra, hogy az M44-es főút felújítását érintő közbeszerzési eljárás is előrehaladott állapotban van. A testület ezt követően sürgősségi indítványt tárgyalt a leendő nagykőrösi szafaripark kialakításával kapcsolatban: a különleges fejlesztési övezetbe újabb helyrajzi számokat vonnak be, amit egyhangúlag támogatott a testület.

Támogató döntés született dr. Körtvélyesi Attila alpolgármester indítványával kapcsolatban, melyben játszótérfejlesztési alap létrehozását javasolta.

Az indítvány értelmében a város hárommillió forint céltartalékot hoz létre a települési játszóterek fejlesztésére és új játszóterek építésére.

Az említett összeg az induláshoz elegendő, de mint fogalmazott, a visszajelzések alapján a lakosság is hajlandó anyagilag részt vállalni a későbbiekben. Czira Szabolcs módosító indítványát is egyhangúan megszavazta a testület, miszerint átköltöztetnék az idősek napközis otthonát az Arany János utcai bentlakásos idősotthonból a Bajcsy-Zsilinszky utca 4 szám alá, a bentlakó idősek védelmében.

dr. Nagy LAjos jegyző, dr Czira Szabolcs polgármester, dr. Körtvélyesi Attila alpolgármester, Nagy Balázs alpolgármester
Fotó: Horváth Péter

Arról is döntött a testület, hogy megszüntetik a szelektív gyűjtőszigeteket. A városban négy üveggyűjtő pont, egy szelektív gyűjtősziget és egy hulladékudvar üzemel. Általános tapasztalat, hogy a gyűjtők környékén nem az ott gyűjthető hulladékokat helyezik ki a lakosok, többségében vegyes hulladékot, de elektronikai hulladékot és állati tetemeket is kihelyeznek. A testület ezért arról határozott, hogy megszüntetik a gyűjtőszigeteket, de a Kálvin téri piacnál, az Október 23-a téren és a hulladékudvarban megmaradnak a gyűjtőpontok. Kökény Gábor javaslatára az önkormányzat megérdeklődi a nagyobb áruházaktól, hogy területükön működhetnek-e a jövőben üveg gyűjtésére szolgáló szelektív szigetek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában