akasztó / galériával / videóval

2021.10.21. 18:49

Lesz elegendő hal a karácsonyi ünnepi asztalon

Ponytból lesz elegendő, viszont keszegből vagy akár harcsából kevesebb kerülhet a karácsonyi ünnepi asztalra. Egyebek mellett erről is szó esett a csütörtökön, Akasztón, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) által szervezett sajtótájékoztatón.

Barta Zsolt

Fotó: Barta Zsolt

Nemcsak a növénytermesztés, de a haltenyésztés is megsínylette az idei rapszodikus időjárást. Kevesebb halat neveltek a tógazdaságok és a horgász szervezetek, mint a korábbi években. Ettől függetlenül elegendő hal kerül a hazai karácsonyi ünnepi asztalokra, igaz azok nagyobb része ponty lesz, harcsából kisebb a felhozatal.

Egyebek mellett erről is szó esett csütörtökön azon az országos sajtótájékoztatón, amelynek az Akasztói Horgászpark és Halascsárda adott otthont. A MA-HAL elnöke, Németh István elmondta, hogy idehaza az őszi lehalászások megkezdődtek, ezzel párhuzamosan folynak a természetes vizekben a haltelepítések is.

Az idei termelési eredményekről nem tudott számokat mondani, de hangsúlyozta, hogy kevesebb a hal, mint a korábbi években. Kitért arra is, hogy tavaly 22 ezer tonna halat emeltek ki a tavakból, és egyéb vizekből. Az idén arra törekednek, hogy a népszerű pontyokon kívül ragadozóhalakat, így csukát, süllőt, keszeget vagy akár compót is telepítsenek idehaza.

Magyarországon 770 ezer horgász jár ki a vizekre minden évben, így az ágazat fejlesztése érdekében hozott döntések nagy létszámú társadalmi réteget érintenek. Szólt arról is, hogy mintegy 166 ezer hektárnyi vízfelületen telepítettek az idén halat. Németh István beszámolt továbbá arról, hogy Magyarországon a tógazdaságokban termelt halfajok mintegy 80 százaléka étkezési ponty, amelyből nagyjából 12 ezer tonnát juttatnak évente a piacra. Kitért még arra, hogy jelenleg 6,5 kilogramm halat fogyaszt el egy ember évente idehaza, melyet 10 kilóra szeretnének növelni.

A hazai halakat, a Halpéntek elnevezésű akció keretében is népszerűsítik, arra buzdítva mindenkit, hogy péntekenként fogyassza a számos hasznos élettani hatással rendelkező halat.

A sajtótájékoztatón Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kiemelte: az elmúlt év nem tervezhető kihívások elé állította az ágazatot. Az Agrárminisztérium a MA-HAL kezdeményezésére és a NAK támogatásával a koronavírus-járvány okozta külpiaci és belföldi értékesítési nehézségek miatt tavasszal, a felhalmozódott harmadik nyaras korosztályú pontykészletekből 800 millió forint összegű állami intervenciós felvásárlás mellett döntött.

A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) jól teljesítette ezt a komoly logisztikai feladatot, hiszen 18 szállítási napon 324 horgászvízbe 1177 tonna pontyot helyeztek ki. A sajtótájékoztatón Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség elnöke is felszólalt, az aszályos időszakkal kapcsolatban megjegyezte: a tógazdaságok vízhiánnyal küszködnek „az egész vízmegtartási képesség növelés nemzetstratégiai kérdésé válik”. Emlékeztetett, az elmúlt évben 5184 tonna halat telepítettek horgászkezelésű vizekbe, és a fogási eredménynaplók szerint a horgászok 5664 tonnát fogtak vissza.

Akasztón évente 300 tonna Szikipontyot fognak ki

A sajtótájékoztató helyszíne az Akasztói Horgászpark és Halascsárda volt, amely ma Szabó József és családja tulajdonában van. A cégalapító több mint 30 éve álmodta meg a 1-2 koronás igen rossz talajra a jelenlegi 300 hektár vízfelületű horgászparadicsomot. Elmondta, hogy évente 300 tonna Szikipontyot értékesítenek. Tenyésztenek más – csuka, harcsa, keszeg, viza és egyéb – halakat is. Az akasztói Szikiponty tavaly uniós védettséget kapott. 2016-ban a Magyar Gasztronómiai Egyesület Aranyszalag kitüntetéssel ismerte el a cég munkáját, mivel folyamatosan magas szinten biztosítják a ponty alapanyag minőségét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában