programajánló

2021.10.15. 11:27

Lengyel és magyar hagyományőrzők sétálnak Kecskeméten a hétvégén

Szombaton Kecskemét belvárosában járva, senki ne lepődjön meg, ha magyar és lengyel hagyományőrző öltözetekben sétáló embereket lát. Az 1000 év barátságban rendezvénnyel mindenkit egy kis időutazásra invitálnak.

Sebestyén Hajnalka

Forrás: Beküldött fotó

Szombaton 11 és 17 óra között a belvárosban zajlik majd a program. Az 1000 év barátságban – lengyel, magyar hagyományőrző séták című rendezvénysorozat nyolc magyarországi nagyvárost érint, többek között Kecskemétet is. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával és több hagyományőrző egyesület közreműködésével valósul meg. A program alkalmával hagyományőrzők különféle történelmi kort megidéző lengyel, illetve magyar katonai egyenruhában járják a település utcáit, tereit és parkjait. A hagyományőrzőket zenészek kísérik, akik hangszerükön korabeli lengyel és magyar dalokat, nótákat adnak elő.

Beküldött fotó

A lengyel és a magyar nép 1000 éve tartó baráti szövetsége legendás. A hagyományőrző séták programsorozat erre emlékeztet, ezt ünnepli, egyfajta tisztelgés a két ország régi hősei és közös, nagy harcai előtt, de jelzi az összefogás máig tartó erősségét is. A séták alatt szó szerint megelevenedik a múlt, amiből jelenünk és jövőnk táplálkozik.

Magyarországon és Lengyelországban csaknem egy időben került sor az államalapításra. Az Árpádok és a Piastok gyakran léptek szövetségre, Könyves Kálmán és III. Boleszláv pedig örök testvériséget és barátságot fogadott.

A szervezők mindenkit szeretettel várnak közös fotókra, beszélgetésre, zenehallgatásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában