galériával

2021.10.01. 13:58

Kutyagumit és csirkecombot is beledobnak a kecskeméti szökőkutakba

A szemetelők miatt a szökőkutak is könnyen károsodhatnak, a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. (KVÜ) munkatársai a legkülönbözőbb dolgokat szedegetik ki a medencékből és a szűrőkből.

Hraskó István

20210921_ Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. munkatársai rendszeresen tisztítják és szükség esetén javítják a belváros 14 szökőkútját_névtelenséget kértek_Kecskemét_HI_PN

Fotó: Hraskó István

A városban a KVÜ 14 szökőkutat és 35 ivó- és közkutat üzemeltet. A cég munkatársai a hét minden munkanapján folyamatosan ellenőrzik, tisztítják és szükség esetén javítják őket.

A szakemberek elmondták, hogy a levelek miatt ősszel nagyon fontos a tisztítás
Fotó: Hraskó István

Munkájuk során elképesztő dolgokkal találkoznak. Sosem gondolnánk, mi mindent halásznak ki nap mint nap a szökőkutakból – tette közzé a cég " target="_blank" rel="noopener noreferrer">közösségi oldalán. Azt írják, a közelmúltban egy készletnyi üvegpoharat, múlt hétfő reggel pedig egy vélhetően vasárnap esti buliból megmaradt komplett vacsorát kellett kiszedniük a kutak medencéjéből. De találtak már rossz papucsot, cipőt, táskát, műanyag kosarat, hangszórót, de még zacskóba csomagolt kutyagumit is. Mint hozzátették, van, aki rendszeresen fürdik az egyik szökőkútban, és arra is volt példa, hogy valamilyen mosószert öntöttek a vasútkerti csobogó szökőkútba, amely így habfürdővé vált.

– A buli hevében mindez talán jó heccnek tűnik, azonban nagy károkat okoznak ezzel. Nemcsak a vizet szennyezik, de a szökőkutak vízgépészetét is tönkretehetik. Folyamatosan rongálják az ivókutakat és az öntözőrendszerek szórófejeit is, százezres nagyságrendű kárt okozva – hívta fel a figyelmet a Város­üzemeltetési Kft., kérve, ha valaki rongálót lát, hívja a Városrendészetet a +36-20/621-5599-es számon.

Múlt kedden a cég munkatársait elkísértük egy tisztításos karbantartásra a vasútkerti szökőkúthoz. Mint megtudtuk, először az aknában lévő szivattyúkat állítják le és takarítják ki a szűrőket (szerencsére most csak falevelek voltak benne), majd a fúvókákat csavarják le és tisztítják ki – mint a gyakorlat megmutatta, érdemes a részletekre is odafigyelni, mert a medencébe bejutott például egy üdítősüveg fém kupakja is. Hálóval és kézzel a faleveleket gyűjtik össze a víz felszínéről, illetve az apróbb tárgyakat a medence aljáról. A KVÜ munkatársai ezután bekapcsolják a szivattyút, megjáratják a rendszert, majd visszacsavarják a fúvókákat. De ezzel még nincs vége a műveletnek, mert tesztelik a víz klórtartalmát és pH-értékét, és ha valamelyik érték nem megfelelő, akkor korrigálják.

A vízszint beállítása is fontos, nem lehet sem túl alacsony, sem túl magas, ezt egyes kutaknál manuálisan szabályozzák, máshol a gépészeti berendezés ezt automatikusan elvégzi. Mint a szakemberek elmondták, ősszel a levelek miatt nagyon fontos a tisztítás, de egyébként is folyamatosan szükség van rá, főleg hétfőn, mert a tapasztalat szerint hétvégenként kerül a legtöbb szemét a szökőkutakba. Hamarosan, október közepén aztán leállítják és téliesítik őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában