ünnepség

2021.10.07. 08:51

Kiskőrösön is megemlékeztek az aradi vértanúkról

Október 6-án Kiskőrösön is megemlékeztek az aradi vértanúk kivégzésének évfordulójáról.

Barta Zsolt

A megemlékezés az eső ellenére sem maradt el Kiskőrösön. A felvételen a Wattay középiskola diákjai.

Fotó: Barta Zsolt

Kiskőrösön az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékezetét ápolják talán leginkább a helyi polgárok, hiszen a forradalom költője, Petőfi Sándor a város főterén álló kis parasztházban született, amely köré egy múzeumi centrumot építettek. Ennek a létesítménynek a közepén áll az Aradi Vértanúk fala, ahol a tábornokok domborműve látható.

Az emlékhely előtt minden évben megemlékezést rendeznek, amelyen idén is a helyi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium diákjai állították össze és adták elő az ünnepi műsort.

A megemlékezés az eső ellenére sem maradt el Kiskőrösön. A felvételen a Wattay középiskola diákjai.
Fotó: Barta Zsolt

Hosszú évek óta az a szokás, hogy az ünnepi beszédet egy neves történész mondja. Szerda este dr. Hermann Róbert történész professzor idézte fel a magyar honvédség történetének egyik legkiemelkedőbb korszakához tartozó tábornokokat. Azokat a nagyszerű hazafiakat méltatta, akik szinte a semmiből gyúrták össze a nemzeti hadsereget, hogy csapataink megvédjék a forradalom vívmányait. Mint mondta, kiváló személyiségek voltak az Aradon 1849. október 6-án a szabadságharc leverése után kivégzett magyar tábornokok. Poeltenberg Ernő volt az első, akit a vesztőhelyre vittek, ő állítólag azt mondta az őt kísérő lelkésznek: „Szép kis deputáció megy az úristenhez a magyarok ügyében közben járni”.

 

– Kevés szebb küldöttség volt a magyar történelemben, amely a nemzeti ügyért így közben járt volna. Bár akkor ez a deputáció nem járt sikerrel, de 1867-ben, amikor megtörtént a kiegyezés, ha letekintettek ezek a katonák a mennyből mégis csak érezték, hogy sikerült valamit elérniük – mondta dr. Hermann Róbert.

A beszédet követően az ünnepség résztvevői virágokat helyeztek el az emlékfalnál, majd dr. Németh Balázs történész, a szabadságharc kézi lőfegyvereiről tartott előadást a múzeum néprajzi látványtárában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában