kalocsa

2021.10.18. 09:33

Kerékpáros szobortúrát szervezett a múzeum

Szakrális emlékhelyeket érintő kerékpártúrát szervezett a Viski Károly Múzeum, szombaton. Az öt kilométeres túrán tíz állomást ejtettek útba.

Gábor János

Fotó: Gábor János

Az intézmény a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében hívta formabontó kirándulásra az érdeklődőket, hogy olyan köztéren lévő vallásos alkotásokat mutasson be, amelyek kevésbé vagy egyáltalán nem ismertek.

Romsics Imre múzeumigazgató felidézte: ebben a formában az első szabadtéri tárlatvezetésre került sort, bár gyalogos vagy kerékpáros előadásokra korábban is akadt példa, de inkább a szállások, mintsem a város területén.

Ez azért alakult így, mert Kalocsán jóval kevesebb, ám annál érdekesebb történettel rendelkező kegyhely létezik, vagy létezett. Utóbbiak közé tartoztak a köznyelvben „Jancsika” és „Jánoska” névvel illetett, 18–19. századi Nepomuki Szent János-szobrok, amelyek sorsa a múlt ködébe vész, fűzte hozzá érdekességképpen.

Fotó: Gábor János

Az öt kilométeres túrán tíz állomást tudtak útba ejteni, köztük a Belvárosi Általános Iskola saroképületén lévő Szent Flórián-szobrot, ami középkori hagyomány szerint tűzvész helyett inkább árvíz emléke lehet. Ugyancsak különleges a 18. századból származó, mára újragyártott Szentháromság-oszlop, ami a szokásoktól eltérően nem pestis- vagy kolerajárvány, hanem árvíz emlékére készült.

Legendás hírű még a Lonovics-kereszt: a friss érseki kinevezéssel érkező, célja előtt nem sokkal elhunyt Lonovics József előtt tisztelegtek vele, 1867-ben, viszont a katonai reptér építése során megsemmisült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában