éghajlatváltozás

2021.10.11. 16:29

Kalocsa is szeretne részt venni a vízmegtartó projektben

A napokban Bátya volt a LIFE-MICACC konferenciasorozat egyik állomása, amelyen dr. Filvig Géza Kalocsa polgármestere is részt vett.

Gábor János

2021006 Bátya Lezárult az európai uniós LIFE-projekt Bátyán, mely során egy rekreációs parkot és egy záportározót alakítottak ki a településen. Fotó: Gábor János GJ Petőfi Népe Képen: Dr. Dukai Miklós államtitkár (balra) és Fekete Csaba polgármester a vízmegtartó projekt tavalyi átadóján. (archív fotó)

Forrás: archív-felvétel

Fotó: Gábor János

A kalocsai polgármester is részt vett az éghajlatváltozáshoz történő helyi szintű alkalmazkodásról és a vízmegtartás lehetőségeiről szóló LIFE-MICACC konferenciasorozat múlt heti, bátyai állomásán. Dr. Filvig Géza közleményben reagált az elhangzottakra: azt írta, jó példa lehet a város számára a rendezvénynek otthont adó község, ahol 2020-ban az elsők között alakítottak ki csapadékvizet gyűjtő tározót, ráadásul egy olyan területen, ami korábban illegális szemétlerakóként éktelenkedett. A szabálytalanul kidobott használati cikkek és a nagy mennyiségű építési törmelék helyén ma pavilonokkal felszerelt szabadidőpark és horgászatra is alkalmas tó áll, mólóval, csónakkikötővel, gyaloghíddal. A projekt hivatalosan egy klímavédelmi kérdéseket feszegető online felméréssel és a Bátyai Zöld Falunappal zárult idén szeptemberben – azóta mintaként emlegetik országszerte.

A rendezvényen felszólalt a bátyai LIFE-projektet tavaly átadó dr. Dukai Miklós is. Az önkormányzati helyettes államtitkár sorra vette, hogy milyen előnyökkel jár egy település számára a vízmegtartás, amiben – illetve más innovatív ötletek megvalósításában – partnernek tűnnek a gazdálkodók is. A község szintén komolyan veszi a zöldgondolkodás terjesztését, amit önkormányzati feladattá emel. Fekete Csaba polgármester megnyitott két új, klímaadaptációs referensi és projektkoordinátori munkakört, amelyekre szakirányú végzettségű, angolul beszélő pályázókat várnak.

A LIFE-MICACC konferenciasorozat keretében Bátyával együtt öt különböző adottságokkal rendelkező helység vízmegtartó beruházását mutatják be az arra nyitott települések számára. Ilyen Kalocsa is, ahol hamarosan megkezdődhet egy nagyon hasonló projekt, a nyugati városhatáron futó Csorna–Foktői-csatorna mentén, az úgynevezett „gyümölcsutcák” (Cseresznye, Barack, Mogyoró stb.) ma még rendezetlen végén.

A képen balról: Farkas Viktor Mátyás WWF-koordinátor, dr. Dukai Miklós államtitkár és Fekete Csaba polgármester a vízmegtartó projekt tavalyi átadóján.
Fotó: Gábor János / archív-felvétel

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában