mazsorett tánc

2021.10.22. 11:25

Gubacsi Zsófi visszatér Kiskőrösre, ha végez az egyetemen

Gubacsi Zsófia a legjobb tamburmajor elismerést kapta a szombati XV. Kiskőrösi Országos Mazsorett Fesztiválon. Az egyetemista már számos versenyen bizonyított. Tizenkét éve táncol. Vele beszélgettünk.

Barta Zsolt

Fotó: Barta Zsolt

Tanul, tanít és táncol. Ő Gubacsi Zsófi, aki Kiskőrös és az ország egyik legjobb mazsorett táncosa. Jó néhány versenyen kapta meg a zsűritől a legjobb tamburmajornak járó elismerést. A Csillagfény nevű tánccsoportja pedig nem kevés arany minősítéssel büszkélkedhet. Ő egy a táncosok közül, a csapat vezetője, a tamburmajor.

Tavaly elvégezte a mazsorett oktatói képzést Debrecenben, ősztől a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának a hallgatója, ahol védőnőnek tanul. Ha végez Kiskőrösre kíván haza menni, dolgozni. Szereti a városát, és a hobbija, a mazsorett táncolás is haza csábítja. Csillagfény elnevezésű csoportjában a lányok között érzi jól magát, de sok időt tölt a két másik kiskőrösi (Orchidea és Gyöngyszem) csapat tagjaival is, a próbákon segíti a fejlődésüket.

Fellépés előtti eligazítás az Orchideák csoport kicsijeinek

Tizenkét éve lép fel. Hogy meddig lehet táncolni? Nincs korhatár, pontosabban addig, amíg a csoport együtt marad. A Csillagfény lányok története lassan a végéhez közeledik, a tagjai felnőttek, elköltöznek, különböző városokban tanulnak, így nehéz megszervezni a próbákat.

– A mi csoportunk talán jövőre búcsúzik, 13 éve lesz annak, hogy együtt vagyunk – fogalmaz Zsófi. Hogy mit jelent számára a tánc? Az egész életet, válaszol a táncos. – Amikor valaki szomorú vagy boldog, akkor az érzéseket a tánc segítségével remekül ki tudja fejezni. A táncosok a második családot is jelentik számomra. Vigyázunk egymásra, nem csak a színpadon működünk együtt, hanem az életben is keressük egymást, barátok vagyunk. Ha elvégeztem az egyetemet, visszatérek Kiskőrösre dolgozni és Gmoser György munkáját szeretném segíteni. Együtt visszük a Gyöngyszem és az Orchidea csoportok felkészítését. Ezt szeretném folytatni. (Gmoser György 31. éve mazsorett művészeti vezető Kiskőrösön. A mester, szombaton kapta meg a mazsorett szövetség magas elismerését és igen büszke tanítványára. )

Zsófit arról kérdeztem nem pályatévesztő-e, ugyanis nem tanárnak készül, hanem védőnőnek. Azt mondja nem, annak ellenére, hogy a hét-nyolc éves táncos lányok nyelvén jól ért. A pedagógiai képességeit kiéli, amikor tanítja a legkisebbeket, és számára ez elegendő. A próbák során egy különleges mozgáskultúrát próbál átadni nekik. Sőt ennél többet is, a nőiességéből is egy- egy szeletet. Hogy mit is jelent mindez?

Zsófi lefordítja: amikor táncol egy lány, akkor ki kell húznia magát, és megtanulja, hogyan is kell mosolyognia, amellyel színpadon kívül bármikor bárkihez oda lehet menni.

Gubacsi Zsófi a Csillagfény csoport élén a kiskőrösi országos fesztiválon
Fotó: Barta Zsolt

– Hogyan kell viselkednie empatikusan és kedvesen? A táncmozdulatokon keresztül átadható az igazi nőiesség.

Hogy mi motiválja tizenkét év és számos siker után az egyetemistát? Úgy fogalmaz, mindazt a nagyszerűséget, amit jelent a mazsorettélet, tovább kívánja adni. Cserébe az ember őszinte szeretetet kap a lányoktól, amit nagyon jó megélni.

– Egy – egy fellépés sikere egy megfelelő zeneszám kiválasztásától is függ. Ennek olyannak kell lennie, amely bejön a csoport tagjainak is, nem beszélve a közönségről.

A csoport számait általában Zsófi választja ki, de egyeztet a többiekkel. Hogy könnyű-e utánpótlást toborozni akkor, amikor a gyerekek szinte már a bölcsőben nyomkodják a mobiltelefont? Egy szóval válaszol: nem.

– De amíg kicsik, addig lehet őket megfogni. Amikor egy- egy fellépésen kiállunk a programunkkal, mosolygunk, táncolunk, látnak szerepelni kisminkelten, csillogós ruhákban, akkor egy csodás látvány tárul a szemeik elé. A program végén pedig, amikor a közönség tapsol, az nagyszerű érzést jelent, ez csábítja a lányokat, ezt tartja itt őket akár tíz évig is – mondta végül Gubacsi Zsófi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában