huszonöt év

2021.10.30. 14:15

Gálaesten ünnepelte jubileumát a félegyházi polgárőrség

Idén ünnepli fennállása 25. évfordulóját a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Polgárőr Egyesület. A jubileum alkalmából péntek estére gálaestet szervezett az egyesület a Móra Ferenc Művelődési Központban, ahol az elmúlt negyedszázad eredményeit méltatták a felszólalók.

Horváth Péter

Marcényi Csaba egyesületi elnök

Fotó: Horváth Péter

Rosta Ferenc, Kiskunfélegyháza alpolgármestere a város nevében köszöntötte az egyesület tagjait. – Az emberi élet első 25 esztendeje volt a felnőtté válás időszaka. Ebben az esetben is egy 25 éves jubileumot köszöntünk, egy szervezetét, mely az elmúlt negyedszázad alatt felelősségteljes gondolkodást, mély empátiát felmutató polgárok szövetségévé vált – méltatta a jubiláló egyesületet az alpolgármester.

Hozzátéve, hogy a felnőtté válásban sok helyzetben kellett helytállni és példamutatóan sikerült a feladatmegoldás. Ezt jelzi, hogy 2017-ben átvehették az Év Polgárőr Egyesülete kitüntető címet az országos szervezet elnökétől. – Köszönet azoknak, akik az elsők voltak, az alapítóknak. Köszönet azoknak, akik aktív tagokként feláldozzák idejüket, energiájukat a közösségi feladatokért. És köszönet Marcényi Csaba elnöknek, akinek személyisége mindig motorja volt a félegyházi szervezetnek – szólt méltatóan az alpolgármester és sok sikert kívánt az elkövetkező 25 év feladatainak teljesítéséhez.

Dr. Fekecs Dénes, a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség elnöke és az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnökhelyettese az országos szervezet nevében köszöntötte a jubiláló egyesületet és Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke üdvözletét is átadta.

Kitért arra, hogy a félegyházi egyesület negyedszázados jubileuma egybeesett az országos szervezet 30. évfordulójával, s mindkét jubileum méltó megemlékezést kapott. Beszélt az általános feladatokról és visszatekintett a polgárőrség talán legnehezebb időszakára, a pandémia idejére.

Mint fogalmazott, a polgárőrség a korlátozásokkal kapcsolatos új fogalmakkal ismerkedett meg és hangsúlyossá vált a karitatív tevékenység, a rászorulók segítése, amit a polgárőrök önfeláldozóan végeztek.

A 30 év alatt egyenletes fejlődést mutat a polgárőrség mind taglétszámában – stabil a polgárőrség 65 ezres létszáma országosan -, mind technikai ellátottságában. Új területekkel is kiegészült, mint például a határvédelmi tevékenység és azt ezt összefogó Határvédelmi Tagozat, vagy a polgárőrség ékköve, a Lovas Tagozat. – A kiskunfélegyházi egyesület valamennyi felsorolt területen jeleskedik, köszönhető ez Marcényi Csabának, aki nagyszerű munkával tartja össze a kiváló csapatot – méltatta a félegyházi szervezetet.

Elmondta, hogy Magyarország kiváló közbiztonsága elsősorban a rendőrség munkájának köszönhető, ami stratégiai partnereként ismeri el a polgárőrséget és igénybe veszi a szolgálatukat. – A miniszterelnök, a belügyminiszter, az országos rendőrfőkapitány egyöntetűen kijelentették, hogy polgárőrség nélkül nem lenne hazánkban ilyen jó a közbiztonság. Dr. Túrós Andrást idézve elmondta, hogy a polgárőrség modern hazafiság. Dr. Pintér Sándor belügyminiszter szavait felelvenítve kiemelte, hogy a polgárőrség elsőként észlelte a migrációban rejlő veszélyeket és rögtön reagált erre.

Az egyesület és a polgárőrség jövője biztosított, köszönhetően annak, hogy az Országgyűlés jelentős többlettámogatást ítélt meg a szervezetnek

– zárta gondolatait a megyei elnök.

Marcényi Csaba egyesületi elnök bemutatta munkájukat és méltatta a félegyházi szervezet 25 éves munkáját, kihangsúlyozva, hogy ez a siker kizárólag csapatmunka eredménye. Visszatekintett a negyedszázad főbb állomásaira, felelevenítette eredményeiket és különleges eseteiket: egyebek mellett arról is szólt, hogy hogyan fogtak kábítószereseket, miként akadályozták meg a temetői és a termény lopást, a közlekedési tábla rongálást, illetve a migránsokat továbbhaladásukban.

Az ünnepség után az ismert komikus duó, az Aradi-Varga páros szórakoztatta a jelenlévőket. Az eseményen a meghívottak között szerepelt Timafalvi László rendőr ezredes, a Kiskunfélegyháza Rendőrkapitányság vezetője, Dr. Kása István nyugállományú rendőr ezredes, rendőrségi tanácsos, Dr. Patak Sándor rendőr alezredes, a Kiskunfélegyháza Rendőrkapitányság Rendészeti Osztályának osztályvezetője és Leiz Gábor tűzoltó alezredes, a Kiskunfélegyháza Hivatásos Tűzoltóság parancsnoka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában