galériával

2021.10.17. 06:55

Fennállásának 90. évfordulóját ünnepelte az ágasi Gazdakör

Általános Gazdakör megalakulásának 90. évfordulója alkalmából ünnepi közgyűlését tartottak szombaton. A meghívott vendégek és a gazdaköri tagok együtt idézték fel az elmúlt évtizedek eseményeit.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Bús Csaba

A Faluházban tartották meg a jubileumi rendezvényt, melyen megyei és országos vezetők is részt vettek. Többek között Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, Gubán Gyula, a Bács-Kiskun Megyei Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, Farkas László, a Bács-Kiskun Megyei Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének alelnöke, Dr. Kovács Lóránt volt megyei elnök, Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke. Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője, az Országgyűlés alelnöke sajnos nem tudott részt venni az ünnepségen hivatali elfoglaltsága miatt, de jókívánságait tolmácsolták a gazdaköri tagoknak.

Az Ágasegyháza Általános Gazdakör nevében pedig Bolyki Zoltán elnök és Szórád István alelnök köszöntötte a résztvevőket. Az ünnepi beszédek során megelevenedett a régmúlt, a gazdakör története Szórád István emlékezése alapján.

– Az ősök iránti tiszteletből kezdeményeztem az évforduló megünneplését, mert amit tettek az akkor is és most is csoda. Társadalmi munkával építették fel a gazdakör épületét, amely most Faluház. Hiteles, elkötelezett emberek voltak, akik sokat tettek a falunk fejlődéséért. Lengyel András már 1947-ben a kecskeméti kiállításon terményeivel ezüst és arany minősítést kapott. Csősz Lajos bácsi nagy lokálpatrióta volt, ő vetette fel a monográfiának a megírását, de akkor már 83 éves volt, így végül engem kértek fel a megírására. Fleismann Oszkár vasútmérnök kezdeményezte a galambházi vonatmegállót, továbbá gazdasági birtokán szervezte a termelést és a tagok oktatását.

Az emberek tisztelték és szerették, közösség teremtő emberek voltak, akik 1931-ben megszervezték a gazdakört, melyben folytatták munkájukat

– idézte meg a múltat az alelnök, majd rátért a gazdakör elmúlt 30 évére.

– 1992. április 2-án szerveztük újjá a gazdakört, a tanácsháza dísztermében, ahol megválasztottak az ujjászerveződött gazdakör elnökének, majd 1992. június 16-án megalakítottuk a népdalkör és citerazenekar tagozatát, mely hat év után önállósodott – jegyezte meg, majd mesélt a Gazdakör hagyományairól, eredményeiről.

Fotó: Bús Csaba

Kiemelte mindazoknak nevét, akik segítették a gazdák boldogulását, és megidézett szép közös ünnepeket, a májusfa állítástól, zenés ébresztőtől a határszemlékig és a fánk ünnepig. Szórád István végül hozzátette, egykori tagtársaik emlékét ápolják a halottak napján is, közösen mennek ki a temetőbe.

Bolyki Zoltán elnök kiemelte, elődei 1992-ben erős alapokat fektettek le, nagyszerű örökséget visznek tovább. A jövő kapcsán elmondta, bíznak a számukra kedvező időjárásban, a gazdák munkáját elismerő felvásárlási árakban, a megbecsülésben és a jó egészségben, és persze abban, hogy 10 éve múlva ugyanitt együtt ünneplik a 100. évfordulót.

A vendégek részéről Gubán Gyula elnök gratulált a 90 évhez, hiszen nem sok gazdakör mondhatja el ezt magáról.

Hozzátette: egykoron, az 1930-as években még áram sem volt, az információk, az új technikai vívmányok csak nagyon lassan értek el a gazdákhoz.

Egy korabeli kiadványból is felolvasott, érzékeltetve a különbséget sok évtized távlatából.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke szintén gratulált a 90. születésnaphoz, hiszen a gazdakörök munkájára ma is nagyon nagy szükség van. Reméli, hogy 100.-on is együtt lesznek, tovább viszik a lángot. Örömét fejezte ki, hogy a tagok között a fiatalabb korosztály is képviselteti magát. Fontosnak tartja, hogy a fiatalok át tudják venni a stafétát, mely elengedhetetlen a családi gazdaságok fenntartásához. A digitalizáció előtérbe kerülésével az idősek tapasztalatát a fiatalok technikai ismeretével ötvözve lehet csak megvalósítani a precíziós gazdálkodást.

Az alelnök felidézte az elmúlt több mint harminc éve eseményeit is az ország mezőgazdaságát érintve, melyben szakemberként aktívan részt vett, részt vesz a mai napig.

A műsor hangulatát emelte Nagy Tibor vezetésével a Boróka Népdalkör és Citerazenekar zenei programja, valamint Cseh Lajosné Marika szavalata.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában