galériával

2021.10.09. 19:37

Ezerkétszáz kilónyi kakashúst főztek Kiskőrösön

Ha október, akkor kakaspörkölt főző fesztivál Kiskőrösön. Az elmúlt tizenkét évben a hónap eleji nagy rendezvényre történő felkészülés szinte belevésődött a tizennégyezres lélekszámot számláló város családjainak tudatába. Szombaton hatvanöt társaság közel száz bográcsban főzte a tyúkudvarok királyaiból készült ételt.

Barta Zsolt

Hogy mennyien lehettek a helyi szabadidőparkban? Csak becsülni lehet, úgy két-három ezren. Jöttek vendégek a szomszédos településekről, de volt, aki Szombathelyről látogatott a fesztiválra. Dedák Pál az egyik szervezője volt a rendezvénynek, aki elmondta, hogy az esőtől félve óriási sátrak alatt alakították ki a hatvanöt főzőhelyet. A padokat és asztalokat a sátrakkal együtt az önkormányzat és a civil szervezetek biztosították. A hét közepén a város egyik cégének munkatársai és néhány önkéntes állították fel a sátrakat.

Hogy mennyi adag pörkölt készülhetett? Több ezer, a becslések szerint közel 1200 kilónyi hús főtt a bográcsokban. Az akasztói Kastély Attila például hét kakasból főzte a pörköltet. A tarajosok összsúlya 20 kiló volt az elmondása szerint. (Egy kiló kakashúsból, körettel és savanyúsággal együtt 3 ember is jól lakhatott.)

Torgyikné Danis Éva, a rendezvény másik főszervezője azt emelte ki, hogy a kisgyermekes családokat is kicsalták a rendezvényre. A kicsinyek használhatták az ingyenes ugrálóvárat, a csúszdát, kipróbálhatták a lufi hajtogatást, és kérhettek ingyenes arcfestést is.

A megnyitón megemlékeztek a járványban elhunyt Csányi Józsefről, aki ennek a rendezvénynek az egyik főrendezője volt.

Az idén is, ahogy a korábbi években is a rendezvény közepén egy színpadot alakítottak ki, ahol fellépett a város fúvószenekara, a Soundwitch zenekar, a Szivárvány Néptáncegyüttes, a Szürkeverebek Jazzbandája és más előadók is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában