előadás

2021.10.03. 19:55

Értelmi fogyatékos színjátszók léptek fel Szabadszálláson

Értelmi fogyatékos amatőr színészek színjátszó köreinek részvételével szervezett színházi találkozót a Strázsa Tanya Turisztikai és Képző Közhasznú Szociális Szövetkezet a minap Szabadszálláson. A programra Százhalombattáról, Szajkról és Esztergomból is érkeztek csoportok. Összesen hat produkciót láthatott a közönség.

Gulyás Sándor

Értelmi fogyatékos amatőr színészek színjátszó köreinek találkozója Szabadszállás Bács-Kiskun Megye Petőfi Népe Gulyás Sándor 2021/09/30

Fotó: Gulyás Sándor

A közhasznú szövetkezet vezetése megalakulásuk óta vallja, hogy a helyi közösségi élet akkor lesz igazán teljes, ha a közösség minden tagja – beleértve a „mássággal” élőket is – aktívan részt vesz minden tevékenységben. A megvalósulás legeredményesebb módja, ha megteremtik a lehetőségét a személyes találkozásoknak, ha támogatják a közös programokat, melyek során épek és sérültek kölcsönösen felfedezik egymás valódi értékeit.

– Az első lépéseket nekünk, az „épeknek” kell megtenni. Ezt a célt szem előtt tartva szerveztük meg az I. Strázsa Komédiás Találkozót az értelmi fogyatékos amatőr színészek színjátszó köreinek részvételével, melyre meghívtuk a szabadszállási közösség tagjait is, akik a feltöltődés és kikapcsolódás mellett megismerhették a sérült emberek talán még nem közismert művészi képességeit is – emelte ki Németné Horváth Beáta, a Strázsa Tanya Turisztikai és Képző Közhasznú Szociális Szövetkezet igazgatója.

A helyi közösségi háznak köszönhetően a találkozót „igazi” színpadon valósíthatták meg. Az előadás során a közönség láthatta az esztergomi Carmen TSE tánccsoportjának, a Szajki Fogadj el! Alapítvány Napközi Otthon gondozottjainak, a Felhőjárók Mozdulatszínház tagjainak és a vendéglátó Strázsa Kégli támogatott lakhatás fiataljainak produkcióit. Minden előadás tartalma, stílusa más és más volt, ahogy a szereplők karaktere, képessége, színjátszó tapasztalata is.

A színházi találkozón szereplők boldogan fogadták a közönség tapsát
Fotó: Gulyás Sándor

– Előadásainkat nézve azt érezhetjük, mindannyian egyformák vagyunk, hisz ugyanarra vágyunk: szeretni és szeretve lenni – fogalmazott Szélpál Stefi, a százhalombattai Felhőjárók Mozdulat­színház drámacsoportjának vezetője.

– A rendezvénnyel hagyományt kívánunk teremteni, a vándorkupát egy év múlva újra ki kell érdemelni. A „Strázsa Komédiás” színjátszó találkozót a Tesco-Global Zrt. „Ön választ, mi segítünk” elnevezésű pályázata keretein belül valósítottuk meg – mondta el Németné Horváth Beáta.

Az előadást követően a kiskőrösi Tesco áruház adományával kiegészített büfé várta a szereplőket és a nézőket, illetve válogathattak a Strázsa Manufaktúra kézműves termékei közül is.

A hivatalos programot követően a rendezvény a Strázsa Tanyán folytatódott, ahol a vendégszervezetek és a Strázsa Kégli komédiásai, illetve kísérői egy jó hangulatú, közösen elfogyasztott ebéd mellett megoszthatták egymással friss élményeiket. Egy résztvevő szerint ez egy olyan talál­kozó volt, ahol a szívek összeértek.

Emlékplakettet kaptak a csapatok

A találkozó nagy sikert aratott, a szereplők boldogan fogadták a közönség tapsát, és izgatottan várták, hogy ki kapja a legtöbb közönségszavazatot, illetve az ezzel együtt járó Komédiás Vándorkupát. Végül a jelenlévők a szajki Fogadj el! Alapítvány csapatának adták a legtöbb voksot, de természetesen a többiek is átvehették az emlékplakettet. Az erre az alkalomra készült különleges díjak a Szabadszálláson élő Csomák Lászlóné Cserzsi különleges, gyönyörű alkotásai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában