galériával

2021.10.04. 19:55

Emléktáblát és emlékszobát avattak a szabadszállási nyugalmazott katonák

Hetven évvel ezelőtt alakult a Szabadszállás Helyőrség, ezt is ünnepelték a hétvégi találkozón a nyugalmazott katonák.

Gulyás Sándor

Honvéd találkozó, emléktábla és emlékszoba avatás Szabadszállás Bács-Kiskun Megye Petőfi Népe Gulyás Sándor 2021/10/04

Fotó: Gulyás Sándor

Kettős évfordulóra emlékeztek a hétvégén a XVI. Helyőrségi Honvédtalálkozó alkalmából a szabadszállási nyugalmazott katonák. A rendezvény aktualitása Szabadszállás Helyőrség hetven esztendővel ezelőtti megalakulása, valamint a 104/2. honi légvédelmi tüzérosztály megalakulása 60. és a rakétaosztály elszámolásának 30. évfordulója volt.

A szervező Honvéd Nyugdíjas Klub képviselői, a jelenlévő egykori parancsnokok, együttműködő katonai szervezetek megjelent vezetői, a város alpolgármestere, jegyzője, régebbi és mai polgármestere a temetőkertben lévő honvéd emlékhelynél közösen emlékeztek az elhunyt katonatársakra, polgári dolgozókra, közalkalmazottakra.

A program a József Attila Közösségi Házban folytatódott, ahol a rakétaosztály megalakulása és felszámolása évfordulója kapcsán Tömböl László vezérezredes elevenítette fel a magyar honi légvédelem létrejöttének, létének, mai helyzetét és jövőbeni lehetőségeit, majd Varga József, a 104/2 honi légvédelmi tüzér-, később rakétaosztály tevékenységének krónikáját. Szabó János ny. mk. vezérőrnagy a szabadszállási helyőrség történetéről beszélt.

A József Attila Közösségi Házban felelevenítették a régmúlt történéseit a jelenlévők
Fotó: Gulyás Sándor

A visszaemlékezéseket követően elismerések átadására került sor. A találkozó a honvéd hagyományok emlékeit őrző Hunyadi Mátyás Helyőrségi Gyűjteménynél folytatódott. Az épület falán került elhelyezésre a helyőrség hetven esztendővel ezelőtti megalakításának emléket állító márványtábla. Az MN 104/2. Honi légvédelmi tüzérosztály emlékszobájának avatóbeszédét Holczmann Mihály ny. őrnagy tartotta, köszönetet mondva a létrejöttét segítő, támogató, a kialakításában résztvevő személyeknek, szervezeteknek.

Terepasztal is került az emlékszobába

A korábban a szabadszállási lakatanyában állomásozó MN 2067 légvédelmi rakétaosztály támaszpontjának kicsinyített mását Dorogi Kálmán, a helyi makettszakkör vezetője építette meg. A terepasztal a légvédelmi rakétaosztály támaszpontjának 1983–1990 közötti időszakát mutatja be, ami méretét tekintve a mintegy 16 hektáros terület 1:72 arányú kicsinyített mása. A diorámán valamennyi technikai eszköz, a lokátorok, a rakéták, tűzvezetési radar, nyerges vontatók, raktárak, kiszolgáló épületek kicsinyített mása megtalálható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában