hagyományápolás

2021.10.09. 07:00

Együtt ünnepeltek a garaiak a pancsovaiakkal

A Garai Székelykör Egyesület a 75 éves szerbiai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesülettel közösen ünnepelt szeptember 24. és 26. között.

Márton Anna

Belgrád nevezetességeivel is megismerkedtek a garaiak

Fotó: Beküldött fotó

A szerbiai fellépésen a garai egyesület 25 fővel képviselte hazánkat. A fennállása óta folyamatosan működő pancsovai művelődési egyesület a jeles évfordulón kiállítással és ünnepi műsorral várta a vendégeket. A rendezvényen részt vett Potápi Árpád János államtitkár.

A pancsovai művelődési központban az Erős Mária Prima Primissima díjas népművész varrottasaiból készült kiállítást tekinthették meg az érdeklődők. Ezt követően Rancz Károly, a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület elnöke, majd Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár mondott ünnepi beszédet. A tartalmas műsorban a pancsovai egyesület mellett bemutatkozott a kevevári Keve Magyar Művelődési Egyesület vegyes népdalköre, valamint a Garai Székelykör néptáncosai és énekcsoportja is.

Antal Zsolt, a Garai Székelykör Egyesület elnöke lapunknak elmondta, hogy már hosszú évek óta jó kapcsolatuk van az al-dunai falvak lakóival, sok közös programon vettek részt az évek során. – Kapcsolatunk nagyon régi az al-dunai székely falvakkal. Már többször látogattunk el hozzájuk és ők is voltak nálunk nyaranta több alkalommal. A több mint 15 éves kapcsolat már nemcsak a kulturális bemutatókról szól, hanem a barátságokról, amik időközben kialakultak. Sőt már rokoni kapcsolatok is vannak – nyilatkozta Antal Zsolt.

Ezen az ünnepi rendezvényen kívül a közeli Kevevárán is fellépett a csoport egy hosszabb műsorral a magyar népzenei esten. A garai csoport utazása során felkereste Bács várát. Megálltak Futakon, ahol lerótták tiszteletüket Hadik András sírhelye előtt. Egykori – ma iskolaként működő – kastélyát is megtekintették. Pancsován a Temesen séta­hajókázhattak egészen a Duna torkolatáig. Hertelendyfalván megtekintették a Tamási Áron Székely–Magyar Művelődési Egyesület új székházát. Külföldi vendégszereplésük végén Belgrád nevezetességeivel, a nándorfehérvári várral és a belvárosi sétálóövezettel, a Knez Mihajlova utcával ismerkedtek meg.

Belgrád nevezetességeivel is megismerkedtek a garaiak
Fotó: Beküldött fotó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában