kiállítás

2021.10.05. 12:54

Egyedi tervezésű termékeket visznek a kalocsai asszonyok a Hungexpora

Az országos kiállításon a hungarikumok számára fenntartott pavilonban találkozhatunk a kalocsai hagyományőrzőkkel október elején.

Gábor János

Hagyományőrző hímzés illusztráció A cifra kalocsai színpompáját messziről felismeri a közösség. (képünk illusztráció) 20210930 Kalocsa Fotó: Gábor János GJ Petőfi Népe

Fotó: Gábor János / illusztráció

Az Agrárminisztérium Hungarikum Főosztályának szervezésében ismét lesznek kalocsai hagyományőrzők a Hungexpón, az október 7. és 10. közötti Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK).

A ritka kézművességek legmagasabb színvonalát képviselő asszonyok – akik legutóbb az eucharisztikus kongresszus Szent István Bazilika előtt berendezett vásárán vendégeskedtek – népszerű programot jelentenek nemcsak a hazai, de külföldi expók közönsége számára is.

Dr. Kovács Istvánné Sztakó Éva, az iparművészeket delegáló Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesület vezetője hírportálunk kérdésére elmondta: az OMÉK hungarikumok számára fenntartott pavilonjában minden kiállítási napon 9–19 óráig lehet őket megtalálni.

Egy autentikusan berendezett falusi szobát láthatnak az érdeklődők, és a hagyományőrzők népviseletbe öltözve, élőben, interaktív módon mutatják be a bonyolult kalocsai motívumvilág gépi és kézi hímzését, pingálását.

Bár a kézművesek profik – ezért nem kell előre megbeszélni, hogy milyen tárgyakat készítsenek a rendezvényen –, azt mindig és ezúttal is kikötik, hogy nincs előkészített nyersanyag, csakis helyben kitalált, egyedi tervezésű kézműves termékekkel állnak elő.

Az egyesületvezető szerint a közönséget a jóval kevésbé vibráló (piros és a világos sárga színt nélkülöző), úgynevezett „szomorú kalocsai” mintával lehet a legjobban meglepni, lévén a színpompás, paprikamegjelenítést is tartalmazó cifra változat sokkal ismertebb, itthon és külföldön egyaránt. Népszerű eleme még a helyszínüknek egy lábbal hajtott, rendkívül régi és ritka Singer varrógép, aminek a működésére, valamint a kézi és lábmunka összehangolására ugyancsak sokan szoktak rákérdezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában