galériával és videóval

2021.10.15. 17:25

Díjazták a novellaíró látássérülteket a kecskeméti ünnepségen

A Fehérbot Nemzetközi Világnapja alkalmából tartott ünnepséget pénteken a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete a kecskeméti könyvtárban, ahol átadták az egyesület Z. Kovács Bertalan-emlékplakettjét és a prózaíró pályázat díjait is.

Hraskó István

Október 15-e a Fehérbot Nemzetközi Világnapja, amelynek célja a közvélemény figyelmének felhívása a vakok és a gyengén látók sajátos helyzetére, keresve gondjaik megoldásának lehetőségeit, a társadalomba való teljesebb értékű beilleszkedésük útját. A világnapon a Katona József könyvtárban hagyományosan ünnepséget szervez megyei egyesületük, idén sem volt ez másként. Először a színház színművészei, Koltai-Nagy Balázs, Sirkó László, Szabó Dorottya és Varga-Huszti Máté léptek fel, majd Erős Laura következett: a fiatal, húszéves vak hölgy a Kodály Iskola tanulója, és gyönyörűen játszott zongorán. Az ünnepségen azt is bejelentették, hogy a tehetség tanulmányait az Első Kecskeméti Lions Club pénzbeli támogatással segíti.

– Önök értelmes segítségre várnak, arra, hogy tanulhassanak, dolgozhassanak, gyermeket nevelhessenek, és talán az a legfontosabb, hogy hasznosnak érezzék magukat – mondta beszédében Lévai Jánosné önkormányzati képviselő, tanácsnok, Hozzátette: mindent megtesz azért, hogy az egyesület Katona József téri irodája közelében legyen egy olyan helyiség, ahol a tagok össze tudnak jönni, beszélgetni, problémáikat egymással megosztani.

– A másik, sajnos nemcsak kecskeméti probléma, hogy nincs megoldva az önök biztonságos közlekedése, például a járdáról való lelépés, fellépés, a gyalogátkelőhelyeken való biztonságos és akadálymentes közlekedés. Ezt a kérésüket is jelzem a városvezetés felé – tette hozzá Lévai Jánosné.

Hencz András, a szervező egyesület elnöke a világnap jelentőségéről szólva kiemelte, ilyenkor nagyon fontos bemutatni, hogy egy látássérült ember is élhet teljes értékű életet, és azt is, hogy milyen technikai és egyéb segédeszközök állnak rendelkezésére.

– Meg kell mutatni, hogy több helyen is helyt tudunk állni, el tudunk jutni a munkahelyünkre, el tudjuk végezni a feladatainkat, hogy mi is értékes emberek vagyunk, és hasznos tagjai a társadalomnak.

Ilyenkor tudunk emlékezni az elért eredményekre akár a fizikai akadálymentesítés, akár az oktatás terén, és számba vehetjük azokat a terveket, célokat, amelyekért még küzdenünk kell – mondta Hencz András.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete 2015 óta emlékplakettet adományoz egy vagy két olyan személynek vagy szervezetnek, akik kiemelkedően sokat tettek a megyei látássérültekért. Az emlékplakettet az egyesület elindulásában elévülhetetlen szerepet játszó Z. Kovács Bertalanról nevezték el, aki huszonkét évig volt titkár.

Az egyik díjat egy 90 éves tag, Bakos László vehette át, aki negyven éve vesztette el látását, de életkedvét nem: megtanult tangóharmonikázni, játszott az Univer Tánczos Péter Népzenei Egyesületben, megalakította az Alföldi Betyárok együttest és szavalóversenyeken vett részt. A másik emlékplakettet pedig a Kecskeméti Szent László Lions Club kapta, amely kiemelten segíti a látássérülteket, adományokkal, a rászorulóknak szemüveggel, emellett a gyerekek között szűrővizsgálatokat végeznek és 15 millió forintból megépítették az Aomori parkban az Érzékelések kertjét.

Irodalmi pályázatot hirdettek

Tavasszal országos prózaíró pályázatot hirdetett a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete látássérült amatőr szerzők részére, tisztelegve Romhányi József forgatókönyvíró, műfordító, író, költő munkássága előtt születésének századik évfordulója alkalmából. A zsűri elnöke Romhányi József lánya, Romhányi Ágnes volt, Nádasdy Kálmán-díjas egyetemi tanár, műfordító, szövegíró. Huszonhét pályázótól összesen 52 írás érkezett be, közülük a legjobb novellák, humoreszkek szerzőit jutalmazták. Első helyezett lett Gyurka Anna (Szentlőrinc), második Czeglédi Eszter (Budapest), harmadik Árvay Mária (Maglód). Különdíjat (egy dr. Bubót ábrázoló kerámiát) kapott Bálint Gyula (Gátér), Kelemen Györgyné (Pusztaföldvár), Lukács Réka (Gödöllő) és Erdősné Onda Marica (Karcag).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában