galériával

2021.10.14. 19:52

Cirkos kalács készült a kunszentmiklósi értéktárklubban

Gőzerővel dolgozik a Kunszentmiklósi Értéktár Klub (KÉK). A szorgos asszonyok és lányok a minap a cirkos kalács elkészítésének fortélyaival ismerkedtek meg.

Gulyás Sándor

Kunszentmiklósi Értéktár Klub cirkos kalács készítés Kunszentmiklós Bács-Kiskun Megye Petőfi Népe Gulyás Sándor 2021/10/14

Fotó: Mediaworks

Az értéktárklubot két esztendeje indította a Kunszentmiklósi Települési Értéktár Bizottság. A foglalkozások célja, hogy összegyűjtsék a környékre jellemező hagyományos ételek receptjét és megtanulják elkészítési módját. A kétheti rendszerességgel megtartott rendezvényeken nagyrészt a közép- és az idős korosztály tagjai vesznek részt, ám a tapasztalt hölgyek is nagyon sok újat tanultak a hozzáértő hagyományőrzők és kézművesek jóvoltából.

– Az elmúlt két esztendő alatt kipróbáltuk és megtanultuk többek között az igazi magyar levestészta, a lúdgége, a kulcsos, a mézeskalács elkészítését. Ezúttal a cirkos kalács, közismertebb nevén a lyukas kalács került terítékre. A hagyományos magyar sütemény nevét arról kapta, hogy egy vastagabb cirokra (ebből készül a seprű) tekerik fel a tésztát. Az alap a szokásos alapanyagokból álló tészta, melyet dagasztás, majd kelesztés után csíkokra vágunk, majd sodrás után cirokra, ennek hiányában fakanálra, hengeres sütőformára, vagy fakanálra tekerünk fel. Ha jól csináljuk, olyan lesz mint egy mini kürtős kalács. Az elkészült sütemény tetejét tojásfehérjével bekenjük, majd a cukros dióba mártjuk és már mehet is a sütőbe – sorolta a cirkos kalács elkészítésének fázisait Vassné Kelemen Ágnes alpolgármester, a kör vezetője.

Az értéktárklub tagjai nem csak a gasztonómia terén igykeznek összegyűjteni, elsajátítani a tajegységre jellemező értékeket. A foglalkozásokon a szappanöntést, a kosárfonást, a gyöngyfűzést is kipróbálták már.

– Csoportunk kiváló kapcsolatot alakított ki jakabszállásiakkal. Tőlük a spárgából készült ételek elkészítési módját sajátítottuk el, mi pedig a kunszentmiklósi gasztronómia és a gyöngyfűzés rejtelmeibe avattuk be őket. A klub használatba kapta az önkormányzattól a Diószegi Balázs Emlékházat. A felújítást követően az épület tájházként működik majd. A célunk, hogy a helyet élővé tegyük, a foglalkozásokba bevonjuk a gyermekeket is, megismertessük, bemutassuk nekik népszokásainkat – tette hozzá Vassné Kelemen Ágnes.

Fotó: Gulyás Sándor

Olcsó és finom

A cirkos kalács elkészítése nem igényel nagy szaktudást, az alapanyagok ára sem viseli meg pénztárcánkat. Hozzávalók: 1 kilogramm liszt, 5 dekakilogramm élesztő, 5 dekakilogramm cukor, csipetnyi só, 10 dekakilogramm vaj, fél liter tej, 4 tojás sárgája. A tetejére: 20 dekakilogramm dió, 15 dekakilogramm cukor, 4 tojás fehérje.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában