galériával / videóval

2021.10.21. 14:01

Gyakorlat: brit és magyar vadászgépek csatáznak Kecskemét légterében

Hat fekete Hawk T1 típusú repülőgép mintegy 15 brit pilótája vesz részt a Central Hawk 2021 harcászati gyakorlaton, ahol a Gripenek magyar és a Hawk-ok brit pilótái gyakorolják a látóhatáron belüli forduló légiharcot. Az október 8. és 25. között megrendezett Central Hawk 2021 harcászati gyakorlat ideje alatt mindkét géptípus csaknem 75 alkalommal emelkedik a magasba, hogy összesen 90 órában vívják fegyver nélküli harcukat a levegőben. A hadgyakorlatnak a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázis ad otthont, ahol csütörtökön sajtótájékoztatót is tartottak.

Horváth Péter

A sajtótájékoztatón Ugrik Csaba dandártábornok, a repülőbázis parancsnoka beszélt a közös program céljáról és méltatta a brit fél szerepét. Elmondta, hogy a légi hadgyakorlat nem előzmény nélküli: 2017 volt az első alkalom, amikor a századdal első ilyen jellegű gyakorlaton vettek részt, akkor Carpathian Hawk néven.

Korábban az angol fél meghívására Szlovákiában is repültek már, így az októberi légigyakorlat egy együttműködési folyamat eredménye.

A dandártábornok hangsúlyozta, hogy azon ritka lehetőséget nyújtotta a gyakorlat, ahol a fő hangsúly a légiharcon volt és nem Gripen a Gripen ellen, hanem az angol Hawk T1 kiképzőrepülőgéppel szemben harcolhattak, emellett a szárazföldi csapatok támogatását is gyakorolták.

Mivel a Hawk kétüléses, a Gripen pilóták a hátsó kabinban utazva repülhettek velük, így beleláthattak abba, hogy mit hogyan csinál a másik fél az összecsapások alkalmával.

John Kelly repülőezredes köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a hadgyakorlat kölcsönösen hasznos mindkét félnek a taktikai és technikai tudás fejlesztésére, és megköszönte azt a támogatást, amit a Magyar Légierő nyújtott. Elmondta, hogy örömet jelentett a magyar fél segítségével fejleszteni tudásukat. Mint fogalmazott, ez az erős kapcsolat a jövőben is megmarad köztük.

Langó Viktor őrnagy kiemelte: az esemény a két légialakulat közti tapasztalatcseréről szólt. Elmondta, hogy a repülés nem csak a repülési feladatokból áll, hanem a felkészülésből és a kiértékelésből, melyek szintén lehetőséget nyújtanak a tapsztalatcserére a két fél között, így a tapasztalatokat beépíthetik saját eljárásaikba. A levegőben a légiharc alapjait jelentő, látóhatáron belüli forduló légiharcot gyakorolták. Ez azért fontos, mert ugyan a Gripenek képesek látóhatáron túli légiharcra radarirányítású rakétákkal, de a vadászpilótáknak a látvarepülés alapvető képességét mindig frissen kell tartaniuk.

Langó őrnagy a két géptípus közötti különbségekről is szólt. A kiképzésre készült radar nélküli Hawk egy másik korszak terméke, a Gripen újabb, fejlettebb és hangsebesség felett képes repülni.

A gépek közötti különbségek teszik igazán értékessé a gyakorlatot, hiszen olyan partnerrel vívják a barátságos ütközeteket, aki eltérő taktikát alkalmaz, így mindkét fél fejlődni tud.

A kecskeméti rerülőbázis Gripen és a brit légi armada Hawk pilótái a gyakorlat ideje alatt az éves kiképzési tervnek megfelelően munkanapokon reggel nyolc órától 20 óráig hajtanak végre repüléseket. A repülések érintik Kecskemét, Eger, Mezőkövesd, Tiszafüred, Tiszaújváros és Nagyatád, továbbá Kaposvár, Szigetvár, Szolnok, Veszprém, Pápa, Várpalota és Hajmáskér légterét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában