galériával

2021.10.07. 18:31

Az országban egyedülálló erdei kálváriát adtak át Petőfiszálláson

A község határában található nyolchektáros erdőben úgynevezett Rózsafüzéres kálvária várja a látogatókat. A település csütörtökön átadott turisztikai látványosságát Puskás Antal pálos szerzetes áldotta és szentelte meg.

Vajda Piroska

Az erdei kálvária létesítésének ötlete dr. Gácsi Zsolt erdőmérnöktől származik, aki az ünnepélyes átadáson elmondta, hogy a közjóléti beruházás nem titkolt célja, hogy becsábítsák az embereket az erdőbe, közelebb hozzák a fákhoz, az erdőgazdálkodáshoz és talán még az erdészekhez is. És ez fordítva is igaz, hogy az erdőjáró embereket szeretnék közelebb vinni mindahhoz, amit egy kálvária képvisel – fogalmazott az átadáson a dr. Gácsi Zsolt házigazda, aki a köszöntők és a nemzeti színű szalag átvágása után végigvezette a kálvária útvonalán a meghívott vendégeket.

Elmondta, a Pálosszentkúti Erdei Kálvária abban is különbözik a legtöbb kálváriától, hogy nem a szokásos tizennégy stációból áll. Itt egy tízállomásos, úgynevezett Rózsafüzéres kálvária készült, melynek faragott faszobrai az úgynevezett fájdalmas és örvendetes rózsafüzér 5-5 titkát jelenítik meg. A sétálók részletes tájékoztatást olvashatnak a stációkról, illetve arról a fáról is, amiből azt kifaragták. A felhasznált fafajokat metszetek formájában is megszemlélhetik az érdeklődők.

A kálvária arculatterve Sprok Antal keze munkáját dicséri. A stációkat Eőry Krisztián fafaragó készítette. Gácsi Zsolt arra a különleges kapura is felhívta a figyelmet, ami az erdei kálvária bejáratát jelképezi. Ez a kapu olyan mint egy híd, amely a híres polihisztor, Leonardo da Vinci tervei alapján készült.

Az erdei tanösvényekhez hasonlóan a kijelölt sétaútvonal két kilométer hosszú, a látogatók kényelmét tízállásos biciklitároló, padok, asztalok, játszótér és toalett is szolgálja.

A kirándulókat az erdő bejáratánál egy kilátó fogadja, amely a környék érdekes növényeit – az akácot, a bodzát, a zamatos turbolyát és a vérehulló fecskefüvet – is bemutatja. Ahogy a látogató halad felfelé a kilátóban, minden fordulónál egy-egy növényt ismerhet meg.

Ugyanakkor olvashat a Magyar Pálos Rendről és a szentkúti kegyhelyről is. Az Erdei Kálvária megvalósítását támogatta a helyi önkormányzat, a Magyar Pálos Rend, valamint a térség országgyűlési képviselője, Lezsák Sándor is. Szász János polgármester elmondta, az erdei kálvária Petőfiszállás turisztikai attrakcióinak újabb állomása. Az új létesítményt örömmel fogadták, hiszen a pálosszentkúti zarándokhely mellett bővíti az idelátogatók kikapcsolódási lehetőségeit. Az önkormányzat a kálváriához vezető földutak rendbetételével és közvilágítás kiépítésével segítette a beruházást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában