döntések

2021.10.25. 06:55

Átláthatóbbá válnak a közbeszerzések Kalocsán

A városnak mostantól háromnál több árajánlatot kell kérnie úgy, hogy az eljárásba meghívott cégek közül legalább az egyik kalocsai. Erősítik a közbeszerzések nyilvánosságát, így átláthatóságát is.

Gábor János

Fotó: Gábor János

Képviselői indítványra változtatták meg a közbeszerzési eljárásokat szabályozó határozatot, hogy csökkentsék a visszaélések esélyét, és élénkítsék a vállalkozások közötti versenyt. Az erről is tárgyaló múlt heti testületi ülésen arról kellett dönteni, hogy a város nettó egymillió forint és a közbeszerzési értékhatár (44,3 millió forint) között milyen feltételek mentén rendelhet árut vagy szolgáltatást a helyi és vidéki vállalkozásoktól.

Király Róbert képviselő (jobbról a második) átláthatóbb közbeszerzéseket szeretne.
Fotó: Gábor János

Az előterjesztést benyújtó Király Róbert egyrészt nyitottabb eljárásrendet javasolt, kérve, hogy a kiírások minden esetben jelenjenek meg a kalocsa.hu-n. A városatya indítványozta a közbeszerzésekre meghívható vállalkozások számának háromról négyre növelését, és azt is, hogy kössék ki: legalább az egyiküknek rendelkeznie kell kalocsai telephellyel.

Dr. Körmendy Szabolcs képviselő megkérdezte: milyen esetekkel tudja indokolni a javaslatot, vagyis a közelmúltban hányszor fordult elő, hogy az önkormányzat helyi vállalkozótól nem kért árajánlatot? A válasz szerint legutóbb a 40 millió forintos Vidats utcai játszótérnél történt hasonló: a Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft. (KIK) projektjéhez három Tolna megyei vállalkozást kerestek meg, holott Király szerint akadt volna olyan helyi cég, amely el tudja végezni a munkát.

Dr. Filvig Géza polgármester (középen) és dr. Kiss Csaba jegyző (jobbra) hangsúlyozta: nem jött panasz helyi vállalkozásoktól.
Fotó: Gábor János

Dr. Filvig Géza polgármester közölte: játszótér-telepítéshez szükséges engedéllyel rendelkező kalocsai cégről nincs tudomása, de várja a javaslatokat, ha valaki mégis találna ilyet, mert lesz még számára munka bőven. Az előterjesztés szövegéből kiemelte a városatya azon állítását, ami kifogásolja, hogy a kalocsai cégek nem kapnak elegendő információt a közbeszerzésekről, és ez visszaélésre, elfogultságra adhat alkalmat. A városvezető szerint ebben az önkormányzati ciklusban nem érkezett erre vonatkozó panasz, majd átadta a szót dr. Kiss Csaba jegyzőnek, aki hozzátette: a bejelentéseknek van hivatalos módja, és a városnak kötelessége is lenne a kivizsgálás, de jó ideje nem kellett ilyen eljárást indítani.

Az ügyet előzetesen tárgyaló bizottságok elfogadásra javasolták az előterjesztést, ami egyetértésre talált a polgármesternél is, bár felvetette: Király Róbert korábbi, közösségi médiában felmerült vádjait rossz néven vette. Ezek közé tartozott az Újvárosi óvoda áramellátásának kivizsgálása, hiszen erre a feladatra tényleg nem találtak kalocsai szakembert. Filvig Géza hangsúlyozta: az önkormányzat ügyel arra, hogy helyi cégeket hozzon helyzetbe, és csak akkor kér fel vidéki vállalkozást, ha az adott munkára egyetlen helyi sem képes. Megjegyezte: ha bárkinek tudomására jut olyan eset, amikor kalocsaiak szorultak ki egy ajánlatkérésből, közölje, hogy máskor ne fordulhasson elő. Hozzátette: a határozat módosítása nem érinti a KIK-et, illetve a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft.-t, lévén az önkormányzati cégek más gazdasági szabályok szerint működnek.

A közbeszerzési eljárásokra vonatkozó határozat módosítását a képviselők ezután egyhangúlag támogatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában