ünnepség

2021.10.03. 20:28

Ajándékot kaptak a kalocsai idősek

Az idősek világnapján ünnepi támogatást is bejelentett dr. Filvig Géza, Kalocsa polgármestere, majd átadta a színpadot a még mindig energikus Korda házaspárnak.

Gábor János

Pénteken Kalocsán is megünnepelték az idősek világnapját

Fotó: Gábor János

Egész napos rendezvénnyel, egészségügyi szűrővizsgálatokkal, népzenei műsorral, Korda György és Balázs Klári fellépésével, valamint ebédmeghívással és élő zenés társalgóval ajándékozta meg a város időseit a Kalocsai Művelődési Központ és a Kalocsa Jövőjéért Egyesület pénteken. A Városi Színházban, illetve a szomszédos Tiszti Klub Étteremben tartott rendezvényeken – a helyszínek befogadóképessége miatt – csak limitált számú közönséget fogadtak érkezési sorrendben.

Dr. Grabarits István, a társszervező Kalocsa Jövőjéért Egyesület (KJE) elnöke megnyitóbeszédében emlékeztetett: az ideivel együtt eddig három kiemelt eseményt szerveztek a világnap alkalmából. Először 2018-ban, a Budapesti Operettszínház vendégszereplése, míg 2019-ben a Szirt együttes koncertje szórakoztatta az időseket, aztán tavaly csak online és a helyi médiumokon keresztül tudták üdvözölni a szépkorúakat, lévén, tombolt a járvány és számtalan korlátozó intézkedés volt érvényben, többek között zárva voltak a nyugdíjasotthonok is.

Ehhez képest idén egész nap, személyes jelenléttel ünnepelhették ezt a napot, amikor mindannyian szembesülünk vele, hogy az időt nem tudjuk megállítani. A foglalkozását tekintve gyógyszerész Grabarits István megjegyezte: mivel a külsőségek korát éljük, a szépségipar számtalan „fiatalító praktikát” próbál eladni, de mindeközben nem szabad megfeledkezni azokról az értékekről, amelyek éppen az idősödéssel járnak együtt: a derűs életszemlélet, a bölcs világlátás, a tengernyi tapasztalat, a türelem, a kitartás vagy a hit.

Úgy látja, hogy ezekre a tulajdonságokra minden időben, napjainkban pedig különösen nagy szükség van, ezért megköszönte az időseknek, hogy mindezt átadják a mögöttük járó generációknak.

Pénteken Kalocsán is megünnepelték az idősek világnapját
Fotó: Gábor János

A szintén felszólaló Filvig Géza polgármester hangsúlyozta: tudja, hogy amikor majd ő ül azoknak a székeknek valamelyikén, amelyet a színház vendégei foglalnak el, érezni akarja a fiatalabbak megbecsülését, háláját. Szerinte legalább ezen a napon mindenkinek felül kellene vizsgálnia azt, ahogy idős rokonaihoz, ismerőseihez hozzááll, hiszen gyakran esünk abba a hibába, hogy megfeledkezünk gondoskodni, éppen azokról, akik ezt gondolkodás nélkül megtették értünk. Kiemelte, hogy törődéssel tartozunk szüleinknek, nagyszüleinknek, mert igenis szükségünk van rájuk és felbecsülhetetlen értékű tapasztalataikra.

A városvezető hangsúlyozta, hogy a fiatalabb korosztályok felelőssége támaszt biztosítani a nyugdíjasoknak, hogy örömmel, nyugalommal, boldogsággal teljen életük utolsó szakasza. Ennek szellemében ragaszkodik ő maga is ahhoz, hogy fenntartsa az önkormányzat által évek óta folyósított pénzügyi támogatást. Bár a városi bevételek szerények, a 65 év feletti kalocsaiak idén is részesülnek fejenként ötezer forintos karácsonyi juttatásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában