pályaválasztás

2021.10.27. 13:55

Ácsok és tetőfedők munkájával ismerkedtek a halasi diákok

A kiskunhalasi Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanulói a napokban pályaorientációs szakmai bemutatón vettek részt, ahol megismerkedtek az ácsok és tetőfedők munkájával.

Pozsgai Ákos

A gyakorlatban is kipróbálhatták a szakmát a fiatalok

Fotó: Beküldött fotó

A világ egyik legrégebbi szakmájával ismerkedtek a kiskunhalasi Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda diákjai. A biblia szerint maga Jézus is ácsként tevékenykedhetett nevelőapja, József mellett. Hogy ma miként művelik a mesterséget és mennyire éri meg ácsnak vagy tetőfedőnek tanulni, arról hallhattak hasznos tudnivalókat a pályaválasztás előtt álló gyerekek.

A gyakorlatban is kipróbálhatták a szakmát a fiatalok
Beküldött fotó

A két helyszínen zajló pályaorientációs szakmai bemutatót a katolikus iskola a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Vári Szabó István Szakképző Iskola és Kollégiummal közösen szervezte az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetségének közreműködésével.

A katolikus iskola tornacsarnokában Paprika Zsolt halasi vállalkozó tartott előadást és gyakorlati bemutatót, amely során a gyerekek is különböző feladatokat oldottak meg, komoly szakmai információkkal ismerkedtek játékos formában. Szalai Levente, az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetségének ügyvezető igazgatója szerint a szakma sok fiatal számára nyújthat komoly perspektívát. A szakember szerint fontos a jó fizikum, ami azonban nem zárja ki, hogy akár hölgyek is ezt a szakmát válasszák, amire az utóbbi időben már van számtalan példa. Paprika Zsolt ácsmester szerint fontos, hogy aki ezt a szakmát választja, jól menjen neki a matematika, legyen térlátása, kreatív és kitartó legyen.

Komáromi Szilárd, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Vári Szabó István Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója szerint fontos, hogy a szülők lássák, a gimnáziumokon kívül is van élet, érdemes mindjárt szakmát tanulni a fiataloknak. Kiemelte:

az ácsszakmát tanuló szorgalmas és jól tanuló diákok már a tanulmányi éveik alatt jelentős pénzhez juthatnak az állami ösztöndíjrendszer keretében.

A 9. osztályosok számára a tanulói szerződéssel, míg a 10. és 11. osztályban pedig munkaszerződés keretében fizetéssel támogatja az állam a szakmát tanuló fiatalokat. Ennek az az előnye, hogy a családokon már akkor tudnak anyagilag segíteni, amikor a gyermek még tanul a szakiskolában – hívta fel a figyelmet az iskola vezetője.

Beküldött fotó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában