környezetvédelem

2021.10.16. 09:11

A villámárvizekről rendeztek konferenciát Baján

A bajai campuson a szakemberek hangsúlyozták, hogy az árvízhozamok jól láthatóan emelkednek, és ezek egyre nagyobb problémát jelentenek.

Márton Anna

Fotó: Márton Anna

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara Villámárvíz és Dombvidéki Vízrendezés Konferenciát rendezett a bajai campuson október 13-án, melyre online és személyesen is csatlakozhattak az érdeklődők.

A konferencián köszöntőt mondott Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára és Bíró Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának dékánja. Klímaváltozás kontra villámárvíz nemzetközi tapasztalatok címmel tartott előadást Szöllősi-Nagy András egyetemi tanár, ezt követően a várható hazai hidrometeorológia trendeket Radics Kornélia, a meteorológiai szolgálat elnöke mutatta be.

Az önkormányzatok szerepét és lehetőségeit Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár ismertette. – A növekvő csapadékintenzitási értékeknek köszönhetően egyre nagyobb kockázata van a jelentősebb villámárvizek kialakulásának. A mértékadó árvízhozamok jól láthatóan emelkednek, ezek egyre nagyobb problémát jelentenek a völgyfenéki településeknek, és ezért gondoltuk, hogy rendezünk egy tematikus konferenciát. Az előadások magukba foglalják a dombvidéki vízrendezés aktuális helyzetét, hogy állunk most ezen a szakterületen, milyen tervezési iránymutatások vannak, milyen feladatok állnak előttünk, hova kellene eljutnunk ahhoz, hogy kisebb vízmennyiségek gyülekezzenek össze, vagy legalábbis lassabb legyen a lefolyás és ezáltal kisebb árvízhullámcsúcsok alakuljanak ki – mondta hírportálunknak dr. Bíró Tibor dékán.

A konferencia gyakorlati hasznát abban látja, hogy ezt követően elindulnak azok az innovációs folyamatok, amelyek ahhoz járulnak hozzá, hogy a szakemberek minél inkább pontosan megismerjék a mértékadó csapadékértékeket, az ebből levezethető vízhozammértékeket.

– A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara azért állt ennek az élére, hiszen mi a jövő nemzedék vízügyi mérnökeit képezzük. Olyan vízépítő mérnököket, akiknek pontosan ez lesz a feladata, hogy mind a külterületi, mind pedig a belterületi vízrendezési elemeket megtervezzék – fogalmazott Bíró Tibor dékán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában