bács-kiskun

2021.10.20. 07:00

A Prima díj jelöltjei – 1. rész

Ez a november sem múlhat el Prima díjátadó gála nélkül. Második hete zajlik a Primadij.hu oldalon a közönségszavazás, hogy a meghirdetett tíz kategória győztesei közül ki legyen majd az a közönségdíjas, aki félmillió forinttal térhet haza a gáláról.

Munkatársainktól

PM_2021_Logo

Magyar irodalom

Menyhei József, nyugalmazott falugazdász, prózaíró – Ágasegyháza

„Életem a Bács-Kiskun megyei pusztákon zajlott. A BKKM-i Költők és Írók Baráti Körének tagjaként kapcsolódtam a betűvetők társaságához. Gondolataim jegyzeteiből születtek a vidéki élet korrajzos regényei: a Parasztmonológ, a Kakukk Ranch, a Konzumnyitány és az Agyaggalambok. A Túl az árnyékomon novelláskötetem kisregénnyel zárul, mely várja a folytatást. Múltbanéző című verseim próbálkozások az érzelmek lelkiségéről. További szándékaim mértéktartóak, de tervekkel szegélyezettek.”

 

Magyar színház- és film­művészet

Csombor Teréz, Aase-díjas színésznő – Kecskemét

„Mindig indíttatásom volt, hogy így vagy úgy szórakoztassam az embereket. Nem tudom, honnan jött ez, szüleim normális, falusi emberek voltak, nyilván némi »lepke« röppent reám. Állomásaim: a Szolnoki Szigligeti, majd a Színművészeti Főiskola operett-musical szaka után a Győri Kisfaludy Színház, végül Kecskemét következett, és 11 év kényszerszünet. Különböző helyeken tanítottam »színészkedést«, amellyel sok boldog percet okoztunk a nézőinknek és magunknak. Visszakerültem a kecskeméti színházhoz, azóta is itt vagyok színész fiammal együtt. Szeretjük a várost, az itteni kedves közönséget.”

Magyar képzőművészet

Markolt György, szobrászművész – Kiskunfélegyháza

„Az »Alkotó« önfeledt állapotának szabadsága volt az a gyermekkori élmény, mely nyílegyenesen vezetett el a szobrászathoz. Köztéri alkotásaimat elsősorban a klasszikus igényű figurális kifejezés jellemzi, míg kisplasztikáimban inkább organikus, absztrakt jellegű kompozíciókat hozok létre. Foglalkoztat a »véletlen« gazdagsága, a szerves formavilágú »talált motívumok« beszédes ereje. A természetes környezettel való találkozásban és az emberi kapcsolatok »erdejében« is a természetfeletti jelenlétét érzékelem. Ezt az élményt próbálom áramoltatni műveimben, legyenek azok szakrális vagy absztrakt kompozíciók, illetve a majd negyvenhárom évnyi művésztanári pályafutásom során egyaránt.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában