Horváth Kincső

2021.10.07. 06:55

A fülöpházi kislány álma, hogy önállóan tudjon járni

Horváth Kincső álma, hogy egyszer a húgával fogócskázhasson és önállóan futkározhasson. A mozgásában korlátozott kislány újabb műtét előtt áll, amit Barcelonában hajtanak végre jövő év januárjában. A beavatkozás és a rehabilitáció költségei meghaladják a család anyagi lehetőségeit.

Gulyás Sándor

Horváth Kincső és az édesanyja, Braunitzer Katalin

Fotó: Braunitzerné Beliczai Tamara

Horváth Kincső élete születése óta a küzdelemről szól. A kislány sürgősségi császármetszéssel, központi idegrendszeri bénulással látta meg a napvilágot. Lélegeztetni kellett, hogy életben maradjon. Az értelmileg fejlett, mozgásában súlyosan elmaradott gyermek és szülei nagyon sokat dolgoztak azon, hogy állapota javuljon.

Kincső sokat fejlődött az elmúlt időszakban, és mindent megtett annak érdekében, hogy egyszer járni tudjon.

A korábbi segítőknek köszönhetően tavaly eljutott Barcelonába, ahol dr. Igor Nazarov úgynevezett myotenofasciotomiát végzett el nála. A műtét elősegítette a letapadt izmok felszabadulását, hozzájárulva ahhoz, hogy kemény munkával azok megerősödhessenek és egy nagyobb mozgástartományban mozoghassanak, mellyel az eszköz nélküli járáshoz közelebb kerülhet a kislány.

– Kincső a műtét óta minden hónapban Budapesten egyhetes intenzív tréningen vesz részt, ahol napi két órát edz TheraSuit öltönyben, valamint fejlesztést kap egy szomatopedagógustól. A kezelés költségeit a korábbi gyűjtésekből tudjuk fizetni. Júniusban a kontrollvizsgálaton Nazarov doktor megállapította, hogy a rengeteg tornának köszönhetően gyermekünk nagyon jó izomerővel bír. Kincső növekedésének ütemét viszont az izmok nem tudják követni, ezért újabb beavatkozásra van szüksége, hogy tovább­léphessünk.

A legnagyobb gond az, hogy torzulások, deformációk jelennek meg, főleg a lábán, de akár a csípőjét és a gerincét is rossz irányba húzhatják a rendellenesen feszes izmok

– fogalmazott Braunitzer Katalin, a kislány édesanyja.

Szükségessé vált tehát egy újabb műtét, amit ugyancsak korábbi kezelőorvosa tud végrehajtani. A beavatkozás költsége megközelítőleg 1,6 millió forint. A műtétnek a rehabilitációs kezelés nélkül nincs értelme, ami újabb 1,3 millió forint költséget jelent a családnak.

Horváth Kincső és az édesanyja, Braunitzer Katalin
Fotó: Braunitzerné Beliczai Tamara

– Három gyermeket nevelünk, közülük a legnagyobb, Kincső bátyja már lassan önálló lesz, de még anyagilag függ tőlünk. Kislányunk húga szerencsére egészséges. Jelenleg otthongondozási díjat kapok, a fejlesztések és Kincső szükségletei miatt. Korábban négy órában tudtam dolgozni, de a terápiák miatti hiányzásokkal nem tudom ellátni megfelelően a munkámat, így ez a jövedelemforrás megszűnt. Párom keresetéből és a juttatásokból tartjuk fenn családunkat. Segítség nélkül nem vagyunk képesek arra, hogy Kincső álma valóra válhasson – vázolta Braunitzer Katalin.

Kincső rendkívül kitartó, akaratos, bizakodó kislány. A szülők is igyekeznek életben tartani benne a reményt. – Teljes értékű gyermekként kezeljük.

Úgy hiszem, kislányom nagyon boldog, nem fárad a küzdelemben, mondhatni, több energiája és kitartása van, mint bármelyikünknek a családban.

A változásokat talán kicsit lassabban éli meg, de észérvekkel és kellő előkészítéssel meg lehet őt győzni. Kincső szeptemberben integrált iskolában kezdett tanulni, és kiválóan beilleszkedett a közösségbe. Nagyon sok szeretetet és figyelmet kap egészséges társaitól, ami elősegíti fejlődését. Nekünk, szülőknek pedig az a feladatunk, hogy a lehető legjobbat tudjuk kihozni ebből az élethelyzetből és Kincsőből – tette hozzá az édesanya.

Horváth Kincső, Takarékbank: 51700117-18252635.

A közleményben kérik feltüntetni, hogy „adomány”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában