PUSZTÍTÁS

2021.09.11. 15:25

Vad kutyák ölik egy mizsei gazda birkáit

A lajosmizsei Kis Balázs Imre két hete szombaton arra ért haza munkából, hogy Bene tanyai otthona udvarán nyolc birkát öltek meg a vélhetően a szomszédból átszökő vad kutyák. Ez már nem az első eset volt, és most rendőri és önkormányzati segítséget is kért az ügy megoldására.

Horváth Péter

Kiss Balázs Imre gazda birkáit vadkutyák támadták és ölték meg, Lajosmizse tanyavilágában, a Bene tanya 181. szám alatti tanyáján.

Fotó: Bús Csaba

– Szombat reggel érkeztem haza az éjszakai műszakból, amikor a feleségem azzal fogadott, hogy a birkáink több mint fele odalett, nyolc állatot széttéptek a kutyák – kezdte a lajosmizsei Kis Balázs Imre, miközben Bene tanyai otthonában fogadott bennünket. A férfi évek óta él a tanyán családjával, és néhány éve úgy határozott, hogy gazdálkodni kezd, a barackos mellett birkákat nevel eladásra. Idővel szeretnék önfenntartóvá tenni a szaporulatot, folyamatosan bővítik a nyájat, és ebben vetik vissza a kutyatámadások a családot – hiszen ez már nem az első volt.

– Már korábban is bejutottak hozzánk és akkor is megölték az állatainkat, de nemcsak minket érint a probléma, a szomszéd közelmúltban vásárolt két kecskéjét is megölték a kutyák. Ezért kialakítottuk a villanypásztorral elkerített területet, ahol szabadon lehettek a birkák. Ennek ellenére a kerítés alatt ismét kiásták a földet a kutyák szombat éjszaka és széttépték az állatainkat.

Hiába akarom fejleszteni az állományt, hiába fordítom rá a pénzt és az energiát, ha rendre legyilkolják a jószágokat a kutyák

– mondta Kis Balázs Imre, akinek azért is különösen fájó az eset, mert államilag támogatott fajtákat nevel és több százezer forint kára keletkezett eddig.

A kutyák az emberre is veszélyt jelentenek

Kis Balázs Imre államilag támogatott fajtákat nevel, és több százezer forint kára keletkezett eddig
Fotó: Bús Csaba

Néhány állat túlélte a támadást, de többet megsebesítettek a kutyák, kettőnek a lábát harapták meg, egynek pedig feltépték az oldalát. Kis Balázs Imre számára nem kérdéses, hogy a légvonalban mintegy 600 méterre lakó szomszéd ebei tizedelik a környék haszonállatait. Mint fogalmazott, a gazda háza körül nincs kerítés, így a kutyák szabadon járhatnak a környéken.

– Erről kamerafelvételek is tanúskodnak. A kutyák emberre is veszélyesek, számos alkalommal segítünk a környékbelieknek eljutni a házukhoz, akik félnek keresztülmenni a kutyák által látogatott részeken – fogalmazott Kis Balázs Imre, hozzátéve: a kutyatulajdonos nem ismeri el felelősségét az ügyben, így ez idáig nem született megoldás.

A hatósági állatorvos is a helyszínen járt, agyvelőmintát vett az elhullott állatokból. Bejelentést tett a közterület-felügyeletnél és a város jegyzőjénél, valamint a rendőröket is megkereste. A gazda azt szeretné, ha valamely szerv segítene jobb belátásra bírni a kutyatulajdonost, hogy a kutyatartás szabályainak megfelelően tartsa az ebeket.

Kiderült indítanak-e eljárást az ügyben

Megkerestük az ügyben a rendőrséget és megkérdeztük, hogy indult-e eljárás az ügyben, és mire számíthat a kutyatulajdonos, ha nem a jogszabályoknak megfelelően tartotta az állatokat.

A rendőrség válaszában az szerepel, hogy „a kérdéses ügyben érkezett bejelentés a rendőrségre, aminek okán 2021. augusztus 28-án reggel megjelentek a járőrök a helyszínen. Tekintve, hogy nem valósult meg szabálysértés vagy bűncselekmény, így nem indult rendőrségi eljárás” – szól a közlemény, hiszen mint megtudtuk, nem a rendőrség, hanem az önkormányzat hatáskörébe tartozik az eset.

Megkerestük dr. Balogh Lászlót, Lajosmizse jegyzőjét, hogy érkezett-e bejelentés a hivatalába, és ha igen, indítanak-e eljárást az ügyben. Mint közölte, a földművelésügyi hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló kormányrendelet jelöli ki azt a hat közigazgatási szervet, illetve személyt – köztük a települési önkormányzat jegyzőjét is –, aki első fokú állatvédelmi hatóságként eljárhat.

A birkáink több mint fele odalett, nyolc állatot széttéptek a kutyák.
Fotó: Bús Csaba

Hozzátette: a jegyző állatvédelmi ügyekben a vonatkozó jogszabályokban tételesen meghatározott esetekben jogosult lehet akár állatvédelmi bírság kiszabására, jogszabályszerű állattartási feltételek biztosítása idejére állatok megfelelő helyre való szállíttatására, az állat megfelelő és biztonságos elhelyeztetésére, valamint szökésének megakadályozása érdekében meghatározott építési munka elvégeztetésére, az állatvédelmi és az állattartási szabályok megsértése esetén meghatározott cselekmény elvégeztetésére, tűrésre vagy abbahagyására kötelezésre, továbbá az állattartást korlátozhatja vagy megtilthatja. Ezen jogkövetkezmények alkalmazására azonban minden esetben csak a tényállás körültekintő és maradéktalan tisztázása esetén kerülhet sor.

Mint azt levelében írta, állatvédelmi hatóságként a jegyző az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény, valamint egyéb vonatkozó állatvédelmi jogszabályok rendelkezésinek maradéktalan betartása mellett, a jogszerűség figyelembevételével jár el.

„Tárgyi esetben panaszbejelentés érkezett, mely alapján állatvédelmi hatósági eljárás van folyamatban. Tekintettel azonban arra, hogy az elvégzett eljárási cselekmények nem minősülnek közérdekből nyilvános adatnak, további információt a tárgyi üggyel kapcsolatban hatóságom nem adhat ki. Az eljárások során kezelt adatok több ok miatt is törvényi védelem alatt állnak, a folyamatban lévő eljárással kapcsolatban további tájékoztatás adása akár veszélyeztetné az eljárás sikeres lefolytatását és eredményét is” – közölte írásban Balogh László jegyző.

Fotó: Bús Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában