kecskemét

2021.09.09. 13:58

Török Ágoston egyéniben aranyérmet nyert a matematikaolimpián

Török Ágoston bányais végzős diák egyéni arany- és csapatezüstéremmel tért haza Horvátországból, a 15. Közép-Európai Matematika Olimpiáról. Az érettségi előtt álló tanuló a tanulmányait követően matematikus szeretne lenni.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Sebestyén Hajnalka

Török Ágostonnak, a Bányai Júlia Gimnázium 12. A osztályos tanulójának már kisiskolásként megmutatkozott a matematika iránti érdeklődése és tehetsége. Tanulmányi sikereiről az elmúlt években számos esetben hírt adtunk. Eddigi tanulmányainak legkiemelkedőbb eredményét ezen a nyáron érte el.

Beválogatták a 15. Közép-Európai Matematika Olimpia magyar csapatába, és méltán képviselte hazánkat és iskoláját a horvátországi Zágrábban megrendezett rangos nemzetközi versenyen. A megméretésre Varga József matematikatanár készítette fel.

A matematikaolimpiának az előválogatója 2020 decemberében kezdődött el. A részletekről Ágoston mesélt.

– Négy fordulóból állt a válogató: először decemberben, majd márciusban volt egy verseny, és az eredmények összesítése alapján a legjobb 24 tanuló áprilisban egy kétnapos megméretésen bizonyíthatott. Sikerült bekerülnöm a legjobbak közé. A végeredmény döntött az olimpiai résztvevőkről. Az első hat helyezettet a Nemzetközi Matematika Olimpia, a második hat helyezettet – köztük engem is – a Közép-Európai Matematika Olimpia csapatába válogatták be.

Hatalmas megtiszteltetés volt ez a számomra, örülök, hogy képviselhettem hazánkat – mondta Ágoston, majd áttért a felkészülési időszakra.

– Az olimpiát megelőzően egyhetes táborban készültünk fel. A csapata tagjaival már ismertük egymást, hiszen valamennyien ugyanazon versenyekre, előkészítőkre és táborokba járunk évek óta. Mondhatni, az országban a matematikából legjobb negyven középiskolás jól ismeri egymást, tökéletes csapatot alkotunk, ha kell. Így volt ez most is. Az olimpián négy témakörben voltak feladatok: algebra, számelmélet, kombinatorika és geometria. Az egyéni kategóriában egy-egy feladatot kellett témakörönként megoldani öt óra alatt, csapatban pedig kettőt-­kettőt, szintén öt óra alatt.

Nehéz feladatok voltak, de megcsináltuk, sikerült jól összedolgoznunk

– részletezte, majd elárulta, hogy az ő kedvence a számelmélet.

A csapatban mindenki jó valamennyi témakörben, de vannak kedvenceik. A jelenlegi magyar középiskolás kiválóságok erőssége a kombinatorika, ám

Ágostonék csapata ez alól kivételt képezett. Ennek ellenére kiválóan helytálltak. Csapat­ban ezüstérmet szereztek, míg egyéniben két aranyérmet hoztak el, köztük az egyiket Ágoston.

Az olimpia egyhetes ideje alatt a résztvevőknek nemcsak a megméretés, hanem a szabadidős programok is sok élményt nyújtottak.

Török Ágostonnak már kisiskolásként megmutatkozott a matematika iránti tehetsége
Fotó: Sebestyén Hajnalka

– Nagyszerűen megszervezték a programot. Megismerkedhettünk Zágrábbal és környékével, ráadásul egy izgalmas játék keretében nemzetközi csapatokra osztva. Az utolsó nap pedig a Plitvicei-tavakhoz vittek el minket, mely csodálatos volt. Túráztunk és hajókáztunk is – elevenítette fel élményeit a fiatal tehetség.

A Közép-Európai Matematika Olimpián csak 11. évfolyamosig vehet részt tanuló, így Ágoston ezen már idén nem indulhat. A Nemzetközi Olimpián azonban nincs ilyen korhatári megkötés, ebben a tanévben újra szeretne benevezni a válogatóra, és bekerülni a legjobb hat közé, hogy képviselhesse hazánkat.

– Ebben a tanévben az olimpiai válogató mellett szeretnék még indulni a Romanian Master of Mathematics nemzetközi versenyen, mely szintén nagyon rangos és így nagy kihívás számomra – árulta el Ágoston, aki egyébként már több éve csak osztályozó vizsgákat tesz matematikából, mivel tanulmányai és tudása sokkal előrehaladottabb kortársainál. Nem kell az órákat látogatnia, ehelyett különórákra jár Varga József bányais tanárhoz, valamint Budapestre, az olim­piai szakkörbe, a Fazekas gimnázium matematika-szakkörébe, nyáron pedig matematikai táborokba. Valamennyi külön­órán az ország legjobbjaival együtt bővíti a tudását. Így minden esélye megvan arra, hogy teljesül­jön az álma, hogy évek múltán elismert matematikussá váljon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában