FOKTŐ / KALOCSA

2021.09.10. 19:20

Több mint száz kivilágított futó rajtolt el a versenyen

Harmadik alkalommal rendezték meg a Éjszakai Reptér Futást, a versenyre az ország minden tájáról érkeztek jelentkezők.

Gábor János

Fotó: Gábor János

Több mint száz „szentjánosbogár”, vagyis kivilágított futó lepte el a Foktő-Kalocsa-Uszódi Repülőtér kifutóit a múlt hétvégén rendezett III. Éjszakai Reptér Futáson – közölték az adatok összesítése után a szervezők. A különleges helyszínre ezúttal sem versenyt hirdettek, hiszen az eseményt közösségépítő örömfutásnak szánták, minden korosztály számára, hogy megszerettessék velük a testmozgást.

A Török „Töce” Tibor fotóművész által életre hívott és az Aero Club Foktő-Kalocsa Repülő és Szabadidősport Közhasznú Egyesület (ACFK) által szervezett rendezvény a szlogenjének megfelelően ismét „fényt vitt az éjszakába”: startpisztoly helyett tűzijáték-rakétákkal indították a mezőnyt, amelynek tagjai egytől egyig valamilyen világítóeszközt viseltek. Az ország minden tájáról jelentkeztek sportolók, a Dunántúltól Békés megyéig.

A legtávolabbról érkezett futó jelképes díját egy nagyszénási lakos érdemelte ki: ő több mint 160 kilométert utazott a részvételért.

Voltak olyanok is, akik szokatlanul kemény bemelegítés után regisztráltak, egy jánoshalmai és egy soltvadkerti futó például kerékpárral tette meg a helyszínig tartó 40–50 kilométeres utat, hogy utána a felnőttek valamelyik csoportjában indulva még öt vagy tíz kilométert fusson. Ezeken kívül egy kifejezetten gyermekek számára fenntartott távot is hirdettek, a kicsiknek 900 méteres pályát kellett leküzdeniük. Utóbbiak közül egy hároméves gyermek bizonyult a legfiatalabb résztvevőnek, míg a legrutinosabb versenyző 68 évesen teljesítette a tízezer métert.

Lévén a regisztrációs pulton és a rajtkapun kívül tényleg koromsötétség uralkodott, a viselt világítóeszközökön túl egy oldalkocsis motorkerékpár is mutatta az utat a futóknak. A biztonságukat az Életmentők Kalocsai Mentőalapítvány ápolói is garantálták, de egészségügyi ellátásra végül senkinek sem volt szüksége. A szervezők „paprikás kácsival”, zsíros deszkával, sós ropogtatni valóval, gyümölccsel, vízzel és sport­italokkal várták a célba érkezőket, akik mind egy-egy kulacsot kaptak ajándékba a részvételért. Az ACFK az év hátralévő részében is szervez hasonló, szezonhoz kötődő megmozdulásokat: ősszel az úgynevezett Tök Jó Futásra, míg a tél elején a Mikulás­futásra várják az aktív életmód kedvelőit.

Az ország minden tájáról jelentkeztek sportolók az Éjszakai Reptér Futásra
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában