Dr. Tóth Gézáné Bencsik Márta

2021.09.21. 10:47

Tiszakécske legidősebb polgára századik születésnapját ünnepelte

Családi körben ünnepelte Tiszakécske legidősebb polgára a születésnapját. Dr. Tóth Gézáné Bencsik Márta betöltötte századik életévét. A rendkívüli eseményen a szűk család mintegy negyven tagja vett részt.

Szentirmay Tamás

Fotó: Szentirmay Tamás

Márta néni Kecskeméten született 1921. szeptember 20-án. Édesapja a városházán volt tisztviselő. Egy testvére volt, aki szintén szép kort ért meg. Az angolkisasszonyokhoz, majd felső kereskedelmi iskolába járt. Sikereket ért el gyors-és gépírásban. Tanulmányai befejezése után állami tisztségviselő lett, a pénzügyi igazgatóságon volt előadó.1944-ben ment férjhez Tóth Gézához. 1952-ben a férje a kecskeméti bíróságon dolgozott, de felháborították a kulákperek. Valaki azt tanácsolta neki, ha nem akar bajba kerülni maradjon a háttérben.

Akkor döntöttek úgy, hogy tanítani fog. Két kislányukkal Mártával és Zsuzsával Lászlófalvára (ma Szentkirály) költöztek. A helyi termelőszövetkezetben könyvelőként dolgozott. Az alsószékdűlői tanyai iskola tanítói lakásában született a fiú ikerpár, Géza és Péter. 1964-ben költöztek Tiszakécskére, ahol férje alapította a ma is működő diákotthont, és az országos hírű Szitakötő Bábegyüttest. Márta néni az akkori községházán adóügyi előadóként is tevékenykedett, majd nyugdíjazásáig, 1981-ig a diákotthonnak volt az élelmezésvezetője.

Márta néni jó egészségben örvend, szellemileg friss, öt éve az egyik lányánál Zsuzsánál él. Régen sokat kézimunkázott: hímzett, horgolt, kötött. Ma már fájnak a kezei, nem bírja ezt a tevékenységet folytatni. Mostanában inkább keresztrejtvényt fejt, olvas, vagy tévét néz.

A politikai műsorokat különösen kedveli. A Petőfi Népének mintegy hatvan éve rendszeres olvasója.

– Nagy család a miénk, büszke vagyok rájuk. A gyerekeim közül az egyik lányom tanító, a másik kereskedő lett, a fiúk nyomdászok. Több évtizednyi munka után ma már nyugdíjasok, de van, amelyik most is dolgozik. Az unokáim, dédunokáim szépek és okosak. Mindegyik másban tehetséges. Van amelyik a zenében, másik a sportban, táncban vagy a tanulásban jeleskedik. Várom őket mindig, és ők jönnek is, mondta Márta néni, akit a gyermekein kívül tizenegy unoka és tizenhat dédunoka is látogat. A legidősebb dédunoka huszonnyolc éves, a legkisebb pedig tizenöt hónapos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában