galériával

2021.09.04. 09:38

Szombaton is folytatódik a Helvéciai Szüreti Mulatság

Pénteken vette kezdetét a 27. Helvéciai Szüreti Mulatság, melynek keretében átadták a „Helvéciáért„ kitüntető díjakat, testvértelepülési együttműködést írtak alá a Veszprém megyei Mencshely községgel és köszöntötték az elmúlt egy évben született babákat és szüleiket.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: BUS CSABA

A vendégeket köszöntötte Balogh Károly, Helvécia polgármestere. Felidézte a település megalapítását, tisztelegve ezzel Wéber Ede svájci származású tanár előtt, és a korabeli elődök előtt, akik a szőlőkultúrát megtelepítették ezen a területen.

– Fontosnak tartom, hogy a közösség emlékezzen a kezdetekre, a település létét megalapozó szőlőkultúra megteremtésére. Helvécia immár közel 130 éve kötődik a szőlőhöz, a szürethez. Ezt a kötődést tovább szeretnénk erősíteni, és átadni a következő generációnak is. Elődeink példája nyomán mi is hiszünk a jövőben, a fejlődésben. S hisznek azok a családok, akik itt telepednek le, pici gyermekeik a nagyközséget gyarapítják. A fiatal nemzedék képviseli a jövőt, így ünnepélyesen helvéciai polgárrá fogadjuk az elmúlt egy évben született gyermekeket. A részükre készült emléklapon egy idézet olvasható:

„Két dolgot adhat az ember a gyermekinek útravalóul: gyökereket és szárnyakat.”

Kívánom, hogy Helvécia adja meg számukra a kötődés gyökereit, és legyen lehetőségük szárnyalni tehetségükhöz mérten – hangsúlyozta Balogh Károly.

Fotó: Bús Csaba
Fotó: Bús Csaba

A Szüreti Mulatság Helvécia legnagyobb helyi eseménye, melyen elismerik a közösségért sokat tevékenykedők munkáját. Idén három „Helvéciáért” kitüntető díjat adományoztak, mellyel kifejezték hálájukat a díjazottak Helvécia fejlődését elősegítő hosszú időn át végzett kiemelkedő, eredményes társadalmi, közéleti tevékenységük elismeréseként. A díjat ezúttal dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselő, Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei közgyűlés elnöke, valamint Kurdi Viktor, a BÁCSVÍZ Zrt. elnök-vezérigazgatója részére adományozta a helvéciai önkormányzat képviselő-testülete.

Balogh Károly kiemelte dr. Zombor Gábor és Rideg László pályázataikhoz, valamint Kurdi Viktor önkormányzati és lakossági ivóvíz beruházások, valamint a járdapályázat kapcsán nyújtott segítségét.

A Szüreti Mulatság másik meghatározó pillanata volt, amikor az ünnepségen megerősítették a Veszprém megyei Mencshellyel néhány hete kötött testvértelepülési együttműködést, melyet Balogh Károly, Helvécia polgármestere és Szabó Zoltán László, Mencshely polgármestere írták alá. Mencshelyen korábban, az augusztus eleji falunapon írták alá a megállapodást.

A Helvéciai Szüreti Mulatság ünnepségén részt vett még Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, dr. Kerényi János és Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselők, Kovács Ernő kormánymegbízott, dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke, valamint dr. Fekecs Dénes, a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség elnöke és az Országos Polgárőr Szövetség alelnöke.

A mulatság este zenei programokkal folytatódott, szombaton a gasztronómia és a zene kap főszerepet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában