galériával

2021.09.04. 06:55

Szociális területen kínál képzéseket Kecskeméten a Gál Ferenc Egyetem

Együttműködési megállapodást írt alá pénteken a Kecskeméti Szakképzési Centrum és a szegedi központú Gál Ferenc Egyetem, a Szeged-Csanádi Egyházmegye felsőoktatási intézménye. A dokumentumot Leviczky Cirill kancellár és Kozma Gábor rektor írta alá, és ők beszéltek az együttműködés részleteiről.

Hraskó István

Fotó: BUS CSABA

A GFE központja Szegeden, a Dóm téren található, itt van a teológiai kar, míg Szarvason gyakorlóintézményt és pedagógiai kart, Gyulán egészség- és szociális tudományi, Békéscsabán pedig gazdasági kart működtetnek, és az egyetem fenntartásában van egy-egy technikum Békésen, Gyulán és Szegeden is.

Mint Kozma Gábor elmondta,

a kecskeméti kapcsolataik évek óta szorosak, többek között a megyei önkormányzattal és Mák Kornél alelnökkel,

aki szintén jelen volt a sajtótájékoztatón és történelmi eseménynek nevezte a megállapodást.

A rektor hangsúlyozta, olyan képzéseket igyekeznek nyújtani, melyekre hitük szerint nagy szüksége van a magyar társadalomnak, mint például a nevelés, ápolás, betegek gondozására való felkészítés és szociális munka.

Fotó: Bús Csaba

Kozma Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy a szakképzés területén óriási a fejlődés, míg korábban a fiatalok a könnyebb teljesíthetőség miatt választották, ma már jó alapot kínál a munkaerőpiaci elhelyezkedésre. Szavai szerint Kecskeméten szociális, gyermekvédelmi, egészségügyi, ápolási képzések jöhetnek szóba.

Mint elhangzott, a KSzC első körben telephelyet biztosít a katolikus egyetemnek, így a hallgatóik Kecskeméten járhatnak órákra.

A későbbiekre nézve az az elképzelés, hogy a Szentgyörgyi Albert Technikumban tanuló diákoknak, ha később a GFE-re jelentkeznek, krediteket számítanak be a tanulmányaik során.

Leviczky Cirill kancellár nagy örömnek és egyúttal komoly kihívásnak nevezte az együttműködést. Hangsúlyozta, olyan képzések valósulhatnak meg ezáltal, amelyek a kecskeméti felsőoktatási palettán nincsenek jelen, azaz bővülnek a továbbtanuló diákok lehetőségei. A további részleteket majd ezután dolgozzák ki.

Az aláírás után mutatták be dr. Horváth Gábor, a GFE tanszékvezető főiskolai tanárának Anonymus feledésbe merül? című kötetét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában