rendhagyó fesztivál

2021.09.13. 06:55

Sok embert vonzott a kalocsai Paprika Piknik

A legnagyobb közönség a reptérre költöztetett Halott Pénz-koncerten jelent meg, de rendre több százan gyűltek össze az Érsekkert szabadtéri programjaira is a kalocsai Paprika Pikniken.

Gábor János

Fotó: Gábor János

Népszerűek voltak a hétvégén rendezett Csíplek Kalocsa – Paprika Piknik eseményei, pedig a járványvédelmi szabályok miatt egymástól távoli helyszíneken kellett megtartani őket, és a közönséget csak védettségi igazolvánnyal tudták beengedni.

A városi önkormányzat hangsúlyozta: lépésről lépésre az ország legjobb gasztronómiai rendezvényei közé emelnék a Kalocsai Paprikafesztivált, ám adott jogi környezetben egyelőre nem tudták elkezdeni a bővítését. Panaszra szerintük így sincs ok: mind a programok színvonala, mind pedig az érdeklődés alátámasztotta, hogy érdemes belevágni a fejlesztésbe. A járványszabályokat egyébként pont a gasztronómiai oldal sínylette meg a legjobban: a paprikás ételek főzőversenye elmaradt, és amatőr csapatból mindössze hat állított standot a sétányok mentén, holott félszáznak is lett volna hely.

A Csíplek Kalocsa – Paprika Pikniket a hagyományoknak megfelelően szakmai konferencia nyitotta a városi színházban. Ide főleg gazdálkodókat vártak, de idén nem csak számukra volt tanulságos a konferenciát záró kerekasztal-beszélgetés, amelyen a legtöbb kérdést dr. Nagy István agrárminiszter kapta. A tárcavezető sokat foglalkozott a már hazánkban is jelentkező ivóvízproblémákkal, jelezve, hogy „baj van, baj lesz”, ha fokozódnak a klímaváltozás következményei.

Bár hazánk helyzete más európai országokhoz képest még mindig „kánaáni állapotnak számít”, egyre gyakrabban kell elutasítani vízjogi létesítési engedélyeket, így lényegében azt kénytelenek mérlegelni, hogy az igénylők közül ki fúrhasson kutat, és kinek a gazdaságát ítéljék bizonytalanságra. Csak az öntözési közösségbe tömörülés jelenthet megoldást, így Kalocsán is ennek bővítését szorgalmazta.

Dr. Nagy István agrárminiszter (középen) vízgazdálkodási gondok megoldásairól beszélt a szakmai konferencián.
A szerző felvétele

A piknik szervezőitől megtudtuk: a szombat este rendhagyó helyszínen, a Foktő-Kalocsa-Uszódi Repülőtéren tar­tott Halott Pénz-koncert ötezer fősnél jóval nagyobb közönség előtt zajlott.

A belvárosból tízpercenként induló buszjáratok folyamatos közlekedése és maga a beléptetés, tehát a védettségi igazolványok ellenőrzése gördülékenyen zajlott, és semmilyen rendkívüli esemény nem történt, ahogy az ügyeletet vállaló mentőknek sem kellett senkit ellátni sérülés, vagy rosszullét miatt. Az emberek kényelméről és biztonságáról körülbelül 1500 férőhelyes parkoló, több étel- és italpult, számtalan ivóvíz-adagolóval is felszerelt mobilmosdó, nagyjából egy kilométernyi kordon és összesen 90 fős biztonsági személyzet gondoskodott.

Az Érsekkert szabadtéri színpadának menetrendje kiemelt partnerrel, a Nemzeti Táncszínházzal színesedett. Az ország legprofibb előadóitól hoztak műsorokat, bemutatva a Duna Művészegyüttes Hamupipőke című előadását, Novák Péter és az Etnofon Héttorony című műsorát, illetve a Viharsarok Táncszínház Holló Jankó című gyermekprogramját és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes nagy hírű Kalotaszeg című estjét (ezek több esetben is 500-600 fős telt ház előtt zajlottak).

A főleg délutáni órákra időzített könnyűzenei koncerteknek a kertszínpad adott otthont, itt helyi zenekarok mellett olyan előadók játszottak, mint a Gypo Circus, vagy a Crazy Little Queen Tribute Band.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában