galériával

2021.09.23. 09:42

Remekeltek a töltöttkáposzta-főzők Tasson

Az ország több településéről érkeztek szakácsok a második alkalommal megrendezett tassi főzőversenyre.

Gulyás Sándor

Kaposztafőző verseny Tass Bács-Kiskus Megye Petőfi Népe Gulyás Sándor 2021/09/23

Fotó: Gulyás Sándor

A töltött káposzta az a magyar étel, amelyet egyszerűen képtelenség megunni. Napokig ehetjük jó sok tejföllel és friss kenyérrel, de legközelebb megint türelmetlenül várjuk, hogy újra az asztalra kerüljön. A minap Tasson is akadt belőle bőven. A második alkalommal megrendezett töltöttkáposzta-főző versenyen tizenöt csapat ragadott fakanalat. A három zsűritagnak nem kis fejtörést okozott, hogy kiválassza a legízletesebb falatokat, főleg, hogy a szakácsok minden lehetséges furfangot és technikát bevetettek. Volt aki, mangalica sertés húsát használta alapanyagnak, vagy titkos fűszerkeveréket vetett be a siker érdekében.

– A klasszikus töltött káposzta recept mellett döntöttem, ám a többiktől eltérően nem bográcsot és gázt használtam. Cserépedényben és tölgyfa hasáb felett készítettem el a töltött káposztát, mivel így gyorsabban megfőtt és az ízek is jobban benne maradtak – árulta el titkát a helyi Gajdica János.

A tassi Margaréta Nyugdíjas Klub szakácsai a disznótorost választották, abalével készítették el versenyművüket, a helyi borlovagrend pedig csatakos káposztával nevezett.

– Ételünk különlegessége, hogy a hús „becsomagolásához” nem csak káposzta, hanem szőlő levelet is használtunk. Receptünk a tavalyi évben meghozta gyümölcsét, mivel mi nyertük meg a versenyt

– fogalmazott Polánszki Sándor, a Darányi Ignác Borlovagrend Egyesület kincstárnoka.

A főzőverseny hírére az ország más tájairól is érkeztek szakácsok. Korona Imre, Bajnóczi László Dömsödről utazott Tassra, hogy számot adjon tudásáról. – A szakácskodás az egyik kedvenc időtöltésünk, a múlt héten Kunszentmiklóson birkát, korábban Kakucson gulyást főztünk. Töltött káposztával első ízben próbálkoztunk, melyhez kovászolt káposztát és mangalica sertés húsát használtuk – emelte ki Korona Imre.

A szakácsok minden praktikát bevetettek a siker érdekében
Fotó: Gulyás Sándor

– A versenyzők nagyon komoly szakmai munkákkal készültek. A győztes végül is idén is Rubesh János remekműve lett. A különdíjak odaítélésénél sem volt egyszerű dolgunk. De végül is a nagyon kreatív és ötletes módon feldíszített boszorkány konyha és a helyi nyugdíjas klub népviseletbe öltözött tagjai kapták meg az elismeréseket – értékelte a versenyt Madarász Csaba, a Kedvenc Kereskedőház Zrt. fejlesztő séfje.

A második alkalommal megrendezett töltöttkáposzta-főző verseny főszervezője a helyi Napsugár vendéglő volt, a logisztikát a település önkormányzata biztosította. A rendezvény vendége volt dr. Salacz László országgyűlési képviselő.

Részletes eredmények:

1. helyezett: „Horgászok káposztája” Rubesh János,

2. helyezett: „Esélyegyenlőség” csapata,

3. helyezett: „Biszi Boszi konyhája” csapata.

Különdíjak:

A legszebb főzőhely dekoráció: ”Biszi Boszi konyhája„

A legszebb hagyományőrző öltözet: „Őszi rózsa” (tassi nyugdíjas klub)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában