lakitelek / galériával

2021.09.09. 06:55

Rangos elismerésekkel díjazták a közművelődési szakembereket

Immár második alkalommal adta át a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) a közművelődési díjakat szerdán, az intézmény lakiteleki székházában. A rangos szakmai elismerésekkel a szervezet a szakmai megbecsülését fejezte ki azon személyek, szervezetek, közösségek felé, akik magas szakmai színvonalú közösségépítő, értékfeltáró tevékenységet végeznek.

Horváth Péter

Fotó: Bús Csaba

A Nemzeti Művelődési Intézet korszakalkotó, a közösségi művelődés alapjait megteremtő szakemberekről nevezte el elismeréseit, olyan személyekről, akik életművükkel kulturális szakemberek generációinak mutattak utat, és tevékenységükkel hozzájárultak a szakma fejlődéséhez. A pandémia miatt a tavaly novemberre tervezett díjátadó ünnepség akkor meghiúsult, így a 2020-ban megítélt rangos elismeréseket csak szerdán adták át, az intézet szakmai napján.

Az ünnepségen Závogyán Magdolna, az NMI ügyvezetője köszöntötte a jelenlévőket. – E díjak is közösségteremtő erővel bírnak, csakúgy, mint a díjazottak. Évek, évtizedek múlva a díjak birtokosai szinte észrevétlenül kapcsolódnak hálózatba, az egymásról tudás, a közös értékek egymáshoz nem hasonlítható erejével kötődve egymáshoz – méltatta a díj jelentőségét az ügyvezető, hozzátéve: az elismerés üzenet a jövő számára is.

Fotó: Bús Csaba

Halász János országgyűlési képviselő, a Városok-Falvak Szövetsége elnöke is köszöntötte az elismerésben részesített szakembereket. Mint fogalmazott, a közösségszervező munka azt is kívánja, hogy a közművelődési szakemberek odaadják magukat a közösségnek. – Akik kitüntetést kaptak, azok a szakma jelesei. Odaadással, idejüket nem kímélve, tudásuk legjavát nyújtva végzik munkájukat a helyi közösségek érdekében. Köszönet ezért nekik. Ezek az elismerések a díjazottak mellett mindig azoknak a kisebb közösségeknek is szólnak, ahol a szakembereknek lehetőségük van tevékenykedni, illetve az ő családjukat is ugyanúgy illeti – hangsúlyozta Halász János.

Az Illyés Gyula közművelődési életműdíj azoknak a közösségi művelődés területén dolgozó szakembereknek adományozható, akik kiemelkedő tevékenységükkel a helyi társadalom életerejének erősödéséhez, valamint a szakmai utánpótlás fejlesztéséhez meghatározóan hozzájárultak, mintegy életmű-elismerésként. A díjat Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet egykori igazgatója kapta, aki sajnos váratlanul elhunyt, ezért díja posztumusz elismeréssé változott.

A Durkó Mátyás-díj azoknak a művelődéskutatás területén tevékenykedő szakembereknek adományozható, akik a szakterületen olyan eredmények felmutatására képesek, amelyek segítik a szakterület integrációját a tudományos közéletbe, illetve a felsőoktatásba, valamint hozzájárulnak a tudományos utánpótlás fejlesztéséhez. A díjat dr. Kleisz Teréz címzetes egyetemi tanárnak ítélték oda.

Fotó: Bús Csaba

A Karácsony Sándor-díj azoknak a fiatal szakembereknek adományozható, akik kiemelkedő eredményeikkel alkalmassá teszik fejlesztő tevékenységük adaptálását, elterjesztését. Ebben az elismerésben Bagi Andreát részesítette az intézet.

Beke Pál-díjat adományoztak Szekér Tamásnak, a Herényi Kulturális és Sportegyesület elnökének. A Beke Pál-díjat azoknak a helyi értékek feltárásával, a helyi közösségek megerősítésével foglalkozó szakembereknek adományozzák, akik kiemelkedően hozzájárulnak a helyi és nemzeti öntudat erősítéséhez, valamint a szakmai utánpótlás fejlesztéséhez.

Közösségeket Támogató Önkormányzat Díjat három település kapott: Sátoraljaújhely elismerését Szamosvölgyi Péter, Taktaharkány díját Dr. Szemán Ákos és Komló elismerését Polics József vette át.

Közösségépítő Önkéntes Díjat kapott Miklós Judit és Kószó Mihályné. Közművelődést Támogató díjat ítélte oda Szabó Jánosnak, Vojtkó Ferencnek, Karsai Lászlónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában