galériával

2021.09.10. 17:24

Nyolc kilométeren újult meg a Jászszentlászló és Móricgát közötti út

Évtizedes álma vált valóra a Jászszentlászlón és Móricgáton élőknek azzal, hogy befejeződött a két települést összekötő út felújítása. Összesen nyolc kilométeren újult meg az 5407-es számú út nettó 839 millió forintból. A megújult út megteremti a lehetőségét annak, hogy Móricgát visszakerüljön a megye vérkeringésébe – hangzott el pénteki ünnepélyes átadáson, amelyen Mosóczi László Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkár is részt vett.

Vajda Piroska

Fotó: Vajda Piroska

Mosóczi László Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkár ünnepi beszédében elmondta, az elmúlt években több mint 6 ezer kilométernyi útszakaszt tettek rendbe 255 milliárd forint értékben. Idén az eddiginél is nagyobb lendülettel folytatják az országos közúthálózat korszerűsítését, főként az alsóbb rendű útszakaszok felújítását. A tavasszal megindult munkálatoknak köszönhetően elsősorban a kistelepüléseken érezhetik ennek gyümölcsét. Mintegy 900 kilométeren fejeződtek be, vagy zajlanak jelenleg is útfelújítások az országban. A kormány a közlekedési hálózatok folyamatos bővítése mellett kiemelt feladatának tartja a meglévő infrastruktúra állapotának javítását is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a falvak lakosságmegtartó képességének erősítése érdekében is cselekszik az alsóbbrendű úthálózatok korszerűsítésével.

A kényelmesebb és biztonságos elérhetőség Móricgáton és a térségben is hozzájárulhat a helyi gazdaság és foglalkoztatottság és idegenforgalom felélénküléséhez – vélekedett az államtitkár.

Mosóczi László Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkár
Fotó: Vajda Piroska

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő elmondta, a jó út feltétel ahhoz, hogy egy a település kivirágozzon. A honatya szerint, Móricgátnak továbbra is meg kell ragadni minden lehetőséget ahhoz, hogy megteremtse azokat a feltételeket, amelyek még vonzóbbá teszik a falut a fiatalok előtt. Élhető körülményeket kell biztosítani az itt élőknek és a faluba, tanyára költöző családoknak. Ez az út is ezt a lehetőséget erősíti – hangsúlyozta a politikus.

Az ünnepségen megjelent vendégeket Csontos Máté polgármester köszöntötte. Ünnepi beszédét azzal kezdte, hogy 23 éve polgármester és szinte nem volt olyan képviselő-testületi ülés, amikor ne merült volna fel a móricgáti út helyzete. Lezsák Sándor országgyűlési képviselővel és munkatársaival közösen nyolc évet küzdöttek azért, hogy ez az út elkészüljön – hangsúlyozta a településvezető, aki köszönetet mondott mindazoknak, akik az út megvalósításában segítették a falut.

Nagy András Jászszentlászló polgármestere arról beszélt, hogy mindkét település életében jelentős mérföldkő az út felújítása. Ugyanakkor fontos a kistérség és a megye életében is. Gazdasági szempontból is meghatározó, ezzel a fejlesztéssel ugyanis a megye legnagyobb gazdasági szereplője több települést ér el, a munkaerő-szállítás kedvezőbb körülmények közé kerül.

A Mercedes-gyár gyakorlatilag megvalósíthatja a Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Jászszentlászló-Móricgát-Jakabszállás körutat.

Móricgát tehát visszakerült a megye vérkeringésébe és reményeink szerint megállítja a népességfogyást, és az faluban működő öt vágóhídnak is sikere lesz a beruházásból – fogalmazott Nagy András. Hozzátette: ez a fejlesztés köszönhető a két település jó kapcsolatának is. A közös együttgondolkodás eredményeként saját költségen készítették el a felújításhoz szükséges terveket. A két település ötmillió forintot biztosított meg erre a projektre és most megtérült a befektetés – összegezte Nagy András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában